Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионСапарева баня6-метров кръст ще пази село Овчарци

6-метров кръст ще пази село Овчарци

Шестметров кръст бе издигнат край параклиса „Свети Никола” в сапаревобанското село Овчарци. Предстои да бъде изградено соларно осветление.

„Параклисът „Свети Никола” е много ценно място за нашето семейство. Имаме трима именика на Никулден“, разказа за „Вяра” Даниела Грошкова. Идеята за кръста е на баща й Николай, а тя се е заела с финансирането на проекта.

Християнският символ вече се извисява край святото място и бди над овчарчани.

От четири години Николай Грошков организира курбан за здраве  на 9 май, когато се чества празникът Свети Николай Летни.

В даренията за курбана се включват и други жители на селото.

Снимки: Даниела Грошкова

„Преди време баща ми започна строителни дейности в  местността около параклиса с помощта на спонсори. Изграден бе навес, който събира около 80 човека. Прекаран бе водопровод. Сега предстои да се направи основен ремонт на храма. Абсолютно всичко, което се прави там, се съгласува с отец Ивайло Пиперков“, сподели още Даниела.

Кръстът е изработен от Димитър Мирчев с помощта на още няколко човека от селото. Транспортирането е дело на Георги Сакаджийски, а за монтажа е използвана техниката на Тони Кацарски. С общи усилия е направен и фундаментът на кръста, като циментът е дарение от Борислав Тодоров, а в изработката са взели участие Николай Грошков, Венцислав Тапаров, Владко Куйов, Димитър Мирчев, Иван Гроздин и Борислав Тодоров.

„Желанието на моето семейство е да превърнем параклиса „Свети Никола“ и района около него в едно красиво и приятно място, на което всеки може да отиде, да запали свещ, да се помоли за здраве и да се наслади на прекрасните гледки, разкриващи се от там“, категорична е Даниела Грошкова. Младата жена допълни, че когато всички дейности приключат, на разпятието ще бъде направен освет.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular