ПСС дава модерен „Форд Рейнджър” на дупнишкия отряд №9, началникът на спасителите К. Чолаков: Имахме нужда от колата

 

ПСС-Дупница

 

Модерен „Форд Рейнджър” предостави на дупнишкия отряд №9 Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. „Имахме нужда от такъв автомобил. Отрядът е достатъчно натоварен. Отговаряме за достатъчно голям район и акциите ни са достатъчно много, затова искахме още техника и от централата са преценили, че трябва да ни дадат втори автомобил. Той е необходим и с оглед на това, че предстои изграждане на база на службата в района на Седемте езера”, коментира началникът на спасителите Кирил Чолаков. Досега отрядът разполагаше с един автомобил УАЗ от 2006 г., който също е в движение. За изпълнение на спасителни акции от ПСС са предоставили само още един автомобил – на отряда в Карлово.

Предоставеният от централата на службата автомобил

 

Стана ясно, че автомобилът ще бъде оборудван за оказване на първа медицинска помощ на пострадали още на място. Возилото разполага и с две различни една от друга джипиес системи за проследяване денонощно във всеки един момент.

Спасителите очакват през май-юни догодина да стартира строителството на дългоочаквания пункт в района на Седемте рилски езера, който да бъде и база на отряда. За изграждането на хижата държавата отпусна над 300 000 лева, като предстоят процедурите преди същинската работа, сред които и избор на изпълнител. С проекта са ангажирани НП “Рила”, ПУДООС към Министерството на околната среда и водите и БЧК. Заради липса на база при акция спасителите пътуват от Дупница или Паничище, където нощуват в уикендите, давайки дежурства на доброволни начала, и губят ценно време за реакция при подаден сигнал за бедстващи в района на Езерата.