Кметът на Разлог Красимир Герчев: Има бум в строителството на места за отдих, общината инвестира много в модернизацията на пътната мрежа – 80% са нови

Не позволихме да се строи вътре в самите населени места безразборно и безконтролно. Помагали сме на бизнеса, услугите ни са все по-качествени

 

-Г-н Герчев, има бум на строежите на къщи за гости и хотели в община Разлог. Коя е причината за това?

-Няколко са причините за инвеститорския интерес в региона. Край нас има уникална природа, три красиви планини – Рила, Пирин и Родопите. Но само това няма как да доведе тук инвеститорите. И тук идва ролята на местната власт. Наша задача е да запазим и да развием тези природни дадености. Наистина има сериозно раздвижване в строителството на места за отдих. Само за последните 3-4 месеца са одобрени десетки ПУП-ове. Това не важи само за града или за прочутото с минералните си извори село Баня, но и за останалите селища – Добърско, Годлево, Горно и Долно Драглище, Бачево. През годините винаги сме се стремили да планираме правилно нещата в тази посока. Имало е и грешки на растежа. Но не позволихме да се строи вътре в самите населени места безразборно и безконтролно. Помагали сме на бизнеса, услугите ни са все по-качествени. Селата са свързани чрез интернет с общинската администрация, доста са и електронните ни услуги, те вече са над 20. Предвидими и достъпни сме като община за бизнеса. Целта е да отнемаме по-малко време на граждани и бизнес, да облекчим процедурите. Всичко обаче се прави при ясен регламент и регулация. Общината инвестира много в модернизацията на пътната мрежа – 80% от пътищата в общината са нови, това гарантира приятен и безопасен достъп до населените места.

-Къде се строи най-много в момента?

-Най-сериозни са интересите към няколко зони – Предел, Шипоко, Реденка, Бетоловото. Местността Бойков рид край Разлог привлича все повече инвеститори, които влагат средства в изграждане на къщи за гости. Вече са построени десетки жилищни сгради за отдих на туристите. Прди време, за броени дни, одобрих Подробни устройствени плана за вдигането на нови 13 къщи за гости в района.

Все по-често се налага общината да изготвя ПУП-ове за изменение на регулацията на поземлени имоти. Бойков рид е облагородена местност – има ток, вода, канализация. Намира се точно срещу Пирин планина и гледката е страхотна. Наблизо са ски зона „Кулиното” и модерният голф комплекс. Местността вече е определена за устройствена зона за курортни и рекреационни дейности. Наша стратегия е да не позволим никъде в населените места презастрояване. Внимателно преценяваме всяко едно инвестиционно намерение. Следим спазването на всички параметри по строителството, за да не допуснем отклонение в нормите. Тези зони са урбанизирани, изградихме генерален канализационен колектор под пистата в Кулиното, за да щадим природата. За инвеститорите е лесно, тъй като инфраструктурата е готова.

-Какви са условията на общината към строителите?

-Условията към бизнеса са да не се вдигат много високи сгради и да осигурят много зеленина край постройките. За въпросните 13 къщи за гости, както и за почти всички останали, максималната допустима височина е 10 метра, а плътността – до 30%. Да се предвиждат паркинги край сградите. Искам да подчертая, че не само в областта на туризма се правят инвестиции. Влагат се средства и в предприятия. Преди време фабрика за металопреработка започна дейността си само с 6 работници, а в момента има 60 работници. И ние, и предприемачите е необходимо да сме гъвкави, мобилни, реактивни. Избягваме динамиката по отношение на местните данъци и такси. Данък сгради не е увеличаван повече от 10 години. Таксата за битови отпадъци се промени леко преди 3-4 години.

-Ще бъдат ли превърнати 2000 декара земеделски земи край село Баня в нов комплекс за отдих?

-Тези имоти са съвсем близо до селището, затова ще влязат в регулационния ни план, целта ни е да ги урбанизираме, да променим предназначението им. Само трява кадастралната карта да влезе в сила. По-голямата част от терените са частна собственост, но има и общински. Общината също инвестира много в село Баня – в улици, в подземна инфраструктура, защото има ли комуникации, тогава има и повече инвеститори, защото е по-лесно само да строиш. А не да правиш след това необходимите комуникации.

-За община Разлог приоритет е не само туризма, но и социалната дейност. Как развивате тези услуги?

-Ефективна социална политика означава грижа за разрешаване на всеки човешки проблем. Целта ни е оптимално използване на средствата от Европейските фондове за решаване на значими за обществото проблеми.

Винаги при изготвянето на бюджета най-важно е да се осигурят средства за нормалното функциониране на социални заведения, училища, детски градини и читалища. Правят се инвестиции за подобряване на жизнения статус на хората в неравностойно положение, за развитие на социалните услуги, за разширяване на услугата „Домашен социален патронаж”. Целенасочено се работи за достъпна среда на хората с увреждания в Разлог и населените места. През месец май минлата година кметството закупи нов автомобил, който разнася храната на над 320 потребители на Домашен социален патронаж. В наше лице социалните институции имат винаги надежден партньор.   Нов автомобил ще вози потребителите в Дома за стари хора и Центъра за настаняване от семеен тип на лица с деменция в Разлог. Колата е закупена от реализирани икономии и добра финансова политика на социалната институция. 7-местната „Дачия Лоджи” е оборудвана по специален начин, за да обслужва хората. Автомобилът ще превозва възрастните хора до лекари, ТЕЛК, нуждаещите се от онкологично лечение до съответните лечебни заведения, ще се ползва и за други техни нужди.Кмета.бг