Friday, May 3, 2024
HomeРегионСамоков7 са новозаразените в Самоков, започват проверки за маски по магазините

7 са новозаразените в Самоков, започват проверки за маски по магазините

Седем са положителните проби от последното денонощие за община Самоков, съобщиха от общинския пресцентър. Един е излекуван. Така общият брой на диагностицираните с коронавирус в общината от началото на извънредното положение стана 133. От тях за момента активни са 115, като 48 са настанените в болница. Общият брой на излекуваните е 15. Починалите са трима. От 3 юни до момента са направени над 200 PCR теста на лица със симптоми и контактни лица, като тестването продължава и в момента.

В същото време Общинският кризисен щаб препоръча затягане и контрол на противоепидемичните мерки. Проверка на хранителните магазини и търговските обекти, с налагане на санкции, ще правят съвместно РЗИ и полицията в Самоков за спазване на мерките – носене на лични предпазни средства от персонала, ограничаване на струпването на клиентите, както и вече задължителното носене на маски в закрити пространства. Освен търговските обекти и сергиите на общинския пазар, проверки ще се правят и на автобусите за градския транспорт. Направените предписания не са отменяни до момента, така че ще се следи за спазване на дистанция, носене на маски от пътниците и шофьорите, периодична дезинфекция на превозните средства. Затягане на мерките се налага поради увеличения брой заболели с Ковид-19 на територията на община Самоков и с цел ограничаване разпространението на заразата. Ще се удължи срокът на заповедта на директора на РЗИ д-р Златанов за противоепидемичните мерки в Седми квартал с още една седмица.
Другото решение, което взе щабът, е да бъде направен инструктаж на общопрактикуващите лекари по отношение на пациентите със симптоми на коронавирус, както и да им бъде представен алгоритъмът за действие. За болнично лечение се насочват само лица с пневмония, със симптоматика на коронавирус и придружаващи заболявания, задух или възраст над 60 години. Ще бъде направен коридор за пациенти със съмнения за Ковид за рентгена, за да не се смесват с другите болни. От РЗИ информират гражданите, че се тестват основно лица със симптоматика или контактни лица на вече доказано заразен.

RELATED ARTICLES

Most Popular