Миньори в Бобов дол отново протестираха за заплати, 10-има души дойдоха в уречения час! От „Въгледобив Бобов Дол“:  50% от трудовите възнаграждения за май са преведени по банков път, даваме и ваучерите за храна

 

Управителят инж. Харалампи Златанов: Напрежението се нагнетява изкуствено

Проблем със заплати отново вдигна на протест миньори в Бобов дол. Едва 10-ина души обаче успяха да дойдат в уречения час. Служителите решиха да спрат работа, тъй като очакват заплатите са няколко месеца. Те чакат заплатите си от май месец, както и ваучерите за храна от март. Преди да изразят недоволството си, миньорите бяха събрани от ръководството на мината с цел да бъдат разубедени да не протестират. От дружеството пуснаха и официална позиция: “Във връзка с последните, излъчени в медиите репортажи относно забавено изплащане на трудовите възнаграждения на работниците и служителите в предприятието „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД бихме искали да направим някои разяснения, чрез които се надяваме поредните спекулации свързани с работата на нашето Дружество незабавно да приключат.

Вероятно за пореден път ще се повторим, но работните заплати се начисляват и изплащат съгласно разписаните правила в двустранно подписания колективен трудов договор и към момента не го нарушават. Това се случва на 3 транша, никога това не е ставало наведнъж.

Както вече уведомихме целия персонал на Дружеството 50% от трудовите възнаграждения за месец Май са преведени по банков път още вчера, но за да може всеки да си види сумата по сметката се изисква технологично време, независещо от нас, това са стандартни процедури на банките, които важат за всички.

Днес се ангажираме да раздадем и полагащите се ваучери за храна. Сравнително отскоро съм управител на това Дружество, което има множество проблеми, по които все още работя. Мой основен приоритет е да водя конструктивен диалог със своите подчинени, да се вслушвам в техните думи и да правя всичко по своите силите, с което да им помогна да се почувстват по-сигурни и по-спокойни на техните работни места.

В нашето предприятие работят около 1200 души. Показването в национален ефир на протест от десет човека е тенденциозно. Мнението на Ръководството ни е, че това изкуствено нагнетяване на напрежението цели дестабилизиране на Дружеството. Обръщането към телевизионни екипи, които да отразяват излизането на няколко човека пред Мината се прави единствено и само със спекулативна цел.

Бих искал лично като управител на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД да отправя призив към всички медии да не се опитват да създават сензации от нормалните процеси в едно българско предприятие. Живеем в сложни времена, изправени сме пред множество трудности, с които всеки ден се опитваме да се справяме по възможно най-добрия начин. Ние не сме единственото дружество в страната, което има проблеми, нека не се втренчвате само в нас във всеки удобен случай.

Вероятно подобни изкуствени сензации са положителни за рейтинга на медиите, но за мен те са предпоставка единствено за създаване на хаос при функционирането на нормалния производствен процес.”, пише инж. Харалампи Златанов.