Saturday, May 11, 2024
HomeРегион8 500 рибки пуснаха в реките на община Самоков

8 500 рибки пуснаха в реките на община Самоков

8 500 рибки, балканска пъстърва, бяха пуснати във вторник в коритата на реките в селата Бели Искър, Говедарци, Радуил и Марица и в река Искър в Самоков. Поводът е 27 юни – Световен ден на риболова, съобщиха от общинската администрация в Самоков.

Най-големите ентусиасти, които взеха участие в зарибяването бяха децата от лятна занималня „Веселите катерички” с ръководител Йолана Минкова и учениците от училище „Отец Паисий” със Силвана Лобутова и професионална гимназия „Никола Вапцаров” с Петър Чарийски Те пуснаха рибките заедно с кмета Владимир Георгиев при пешеходния мост на река Искър. Представители от Ловно-рибарско сдружение – Самоков се ангажираха с транспортирането на зарибителния материал до селата. Те обясниха как да се аклиматизират рибките, преди да бъдат пуснати във водата. В зарибяването на река Искър се включиха още зам. кмета Люба Кленова и експертите от отдел “Екология”.

Зарибяването се превърна в много атрактивно преживяване за децата и учениците, като те наблюдаваха процеса с голям интерес. Зарибителният материал бе закупен от пъстървово стопанство “Тошков чарк”. Инициативата вече е традиционна и се реализира за десета поредна година. Ежегодно община Самоков закупува между 8 и 10. хил. рибки, в зависимост от големината им. Традиционно в зарибяването участват и любители рибари, членове на Туристическо дружество „Рилски турист”, граждани. Процесът на зарибяване се провежда под строгият контрол на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Борислав Георгиев от ИАРРА припомни, че в момента важи правилото за балканската пъстърва „хвани и пусни”.

Рибките са с големина около 10 см. и специалистите смятат, че са по-устойчиви и адаптивни. От ловно – рибарското сдружение призоваха рибарите да спазват разпоредбите и по-малките рибки, които уловят да бъдат пускани, за да се запазва и увеличава популацията.

RELATED ARTICLES

Most Popular