Saturday, May 11, 2024
HomeРегионКюстендил85 г. от рождението на Биньо Иванов отбелязаха в Кюстендил

85 г. от рождението на Биньо Иванов отбелязаха в Кюстендил

В Кюстендил отбелязаха 85 години от рождението на поета Биньо Иванов. На него присъстваха семейството и децата на поета, зам.-областният управител на Кюстендил Мария Зарева, директорът на Регионална библиотека – Кюстендил София Пейчева, Емануела Дюлгерска от отдел “Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил, приятели и близки.

“Ние се стараем да поддържаме паметта за Биньо, защото той беше една наистина изключителна личност, дълбоко свързана с нашия град и с читалище “Братство“, каза председателят на читалището Иван Андонов.

“За Биньо същинската същност на неговия живот беше поезията. Той често пъти, по моето скромно мнение, страдаше от факта, че трябва да живее по най-обикновен начин. Неговата поезия е уникат, такъв подход по света и до ден днешен няма. Биньо беше човек антена. Имаше невероятен усет да улавя веднага всички което е парадоксално, нещо което е ново, нещо което е неповторимо“, каза Венцислав Филипов.

“Биньо имаше един друг мисловен строй. Биньо имаше един друг нравствен ред в живота си, едно друго отношение към нещата които ние понякога искаме да преработваме с много сложности и с много философия“, каза Виолета Атанасова. Тя прочете пред присъстващите част от стихотворения за деца, написани от поета.

Във фоайето на читалището беше открита фотодокументална изложба по повод 85-годишнината от рождението на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с нашия град. Изложбата съдържа стихосбирки на автора, книги, посветени на него, както и архивни снимки от неговия живот.

По време на събитието официално бе обявено Осемнадесетото издание на поетичния конкурс, носещ името на Биньо Иванов и организиран от читалище “Братство“. /Focus

RELATED ARTICLES

Most Popular