Sunday, May 5, 2024
HomeРегионСамоков92 бронетранспортьора отпътуваха от самоковската фирма „Самел 90“ към специалните сили

92 бронетранспортьора отпътуваха от самоковската фирма „Самел 90“ към специалните сили

Радиосмутители за защита от взривни устройства впечатлиха президента на Армения

Изпълнителният директор на самоковското дружество„Самел 90“ АД инж. Петър Георгиев се срещна с президента на Армения ВахагнХачатурян, по време на официалната му визита у нас. Арменският президент прояви интерес към радиосмутителите за защита от импровизирани взривни устройства, съобщиха от дружеството.

Само преди няколко дни фирмата от Самоков предостави 92 машини – високопроходими бронирани транспортьори, от общо 98 по договор, на Съвместното командване на специалните операции. Бронираната машина е за 8 души плюс картечар и е предназначена за транспортиране на жива сила по високопроходими терени.

„Досега пробният период показва много добри показатели на функциониране на машината. Дори да имаме забележки, според договорката те ще бъдат изгладени технологично от фирмата производител“ – изтъкна командирът на Специалните сили ген. Явор Матеев.

На специална церемония в Пловдивбойната техника  бе осветена от Пловдивския митрополит Николай. Присъстваше изпълнителният директор на дружеството производител „Самел 90“ инж. Петър Георгиев. На освещаването присъстваха и няколко бивши военни министри, които имат заслуги за изпълнението на военната програма, чиято стойност е 50 млн. лева.

“За този проект работиха много от нас, имахме разбирането, съдействието и подкрепата на политическото и военно ръководство на отбраната, когато бе сключен този договор.

От тогава са изминали дори по-малко от две години. А проектът трябваше да бъде реализиран за тригодишен период“, посочи още ген. Матеев.

RELATED ARTICLES

Most Popular