Парламентът на Сирия прие единодушно днес, че убийствата на до 1,5 млн. арменци в периода 1915-1917 г. са геноцид. Това става на фона на растящо напрежение с Турция след сблъсъците с жертви в северозападната сирийска провинция Идлиб, предаде АФП.

„Парламентът… осъжда и признава геноцида над арменците от османската държава в началото на 20-и век“, се казва в резолюцията на парламента.

Тя бе приета в момент, когато сирийските и турските правителствени сили са изправени пред сблъсък в Идлиб, като при досегашни стълкновения се стигна до жертви. Турция обяви в понеделник, че е „неутрализирала“ 101 сирийски войници в отговор на смъртта на 5-има турски от сирийски артилерийски огън. Миналата седмица Анкара обяви, че е убила 76 сирийски военнослужещи след обстрел, погубил 7 турски военни.

Досега 32 държави са признали убийствата на арменци от Османската империя за геноцид.

Турция отрича геноцида, като казва, че в резултат на Първата световна война са загинали както арменци, така и турци, като посочва, че жертвите са няколкостотин хиляди, а не 1,5 млн., както твърди Армения.

Сблъсъците между арменци и турци започват в края на 19-и век, като между 100 хиляди и 300 хиляди арменци загиват в периода 1895-1896 г., твърдят арменски източници.

Турция казва, че арменците сътрудничели с врага Русия през Първата световна война и че са убили десетки хиляди турци.

На 24 април 1915 г. хиляди арменци, за които се смята, че са враждебно настроени към османското управление, са задържани, а специален закон месец по-късно постановява депортации „по причини, свързани с вътрешната сигурност“.

Мнозина арменци са принудени да отидат в изгнание в пустинята, а много са убити по пътя към лагери или след пристигането им.

Някои са изгорени, други – удавени, отровени или умират от болести, сочат сведения на чужди дипломати и разузнавателни служби от онова време.

Поражението на Турция във войната води до създаване на независима Армения през 1918 г./БНР