Thursday, May 9, 2024
HomeРегионКюстендилНамаление на криминалната активност за миналата година отчита Областната дирекция на МВР...

Намаление на криминалната активност за миналата година отчита Областната дирекция на МВР в Кюстендил

Намаление на криминалната активност за миналата година, в сравнение с предходната, отчита Областната дирекция на МВР в Кюстендил. По данни на регионалната полицейска статистика, са регистрирани 1326 криминални престъпления, от които са разкрити 663. Разкрити са били и над 100 криминални престъпления, регистрирани в предишни периоди.
Коефициентът на разкриваемост за регистрираните през годината криминални престъпления е 50 процента. Няма и неразкрити тежки престъпления, с висока степен на обществена опасност, сочи още отчетът на дирекцията.
През 2019 г. на територията, обслужвана от ОДМВР Кюстендил, не са установени незаконно пребиваващи чужди граждани. Отчита се голямо намаление – с 250 процента, на броя на получените искания за издаване на виза за дългосрочно пребиваване, в сравнение с предходния период.
Проведени са били 780 интервюта, във връзка с подадени заявления за предоставяне право на продължително и постоянно пребиваване с чужди граждани. Чужденците, получили разрешение за продължително пребиваване през 2018 г. са 245 души, а през 2019 г. са 281 души. Кандидатстващите за постоянно пребиваване от 550 души за 2018 г. са намалели на 196 души.
Сто двайсет и три случая на престъпна дейност по линия “наркотици”, свързана с притежание и разпространение на наркотични вещества, са установени на територията на ОДМВР – Кюстендил през 2019 г. Разкриваемостта при тях е над 86 процента.
Регистрирани са 48 палежа, а през 2018 г. броят им е бил 30.
От полицията отчитат, че през 2019 г. намаление бележи престъпната дейност, свързана с измами, включително и по телефона. Регистрирани са 16 случая, при 19 за 2018 година. Разкрити са над 55 процента от измамите.
От полицията отчитат устойчивост по отношение на злоупотребите със средства на ЕС.

RELATED ARTICLES

Most Popular