Детелина Василева в залата на КОС

Окръжен съд-Кюстендил насрочи разпоредителни заседания по 2 дела с обвинителни актове от прокуратурата за извършени умишлени убийства. Разпоредителното заседание по делото за убийството на 33-годишния кюстендилец Валери Дъбов  (от 17.02.2019 г.) и опит за убийство на други двама мъже е насрочено за 09.09.2020 година. Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Алекс Димитров (на 19 години) за извършено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК – умишлено убийство и опит за убийство. Делото ще се гледа в 5-членен състав, от двама съдии и 3-ма съдебни заседатели.

Ще припомним, че Алекс Анков Димитров принадлежи към фамилията, известна като Гольовци от ромския квартал „Изток” в Кюстендил. През нощта на 17 февруари 2019 г. криминално проявеният вуйчо на обвиняемия – А.И., последователно посетил няколко заведения в града, придружаван от приятелска компания. Около 6 ч. сутринта се отправили към кафе-аперитив „Иридиум“, където мъжът имал репутацията на нежелан клиент за персонала. Това отношение към него било вследствие създаваните от него проблеми при предходните му посещения. В заведението имало много хора, а самият той бил във видимо нетрезво състояние и демонстрирал подчертано агресивно и предизвикателно поведение. Това направило силно впечатление на другите посетители. Мъжът провокирал конфликт, отправяйки обидни думи към клиент. Това наложило намеса за въдворяване на ред от страна на собствениците на кафенето. Въпреки обещанията си да спре, той продължил да се държи невъздържано, арогантно, като ставал все по-агресивен. Бил насила изведен навън, като не спрял да обижда и да отправя закани към околните. Един от приятелите на буйстващия мъж се обадил по телефона на племенника му – обвиняемия Алекс Димитров. Информирал го за създалата се обстановка и му казал да дойде, за да прибере вуйчо си. Алекс Димитров решил, че трябва да се намеси във възникналия скандал, взел метален сгъваем нож и се придвижил към кафе-аперитив „Иридиум“.

Междувременно напрежението пред заведението ескалирало с участието на излезлите навън посетители. Имало размяна на удари. Пристигналият на място Алекс Димитров се включил в конфликта, като извадил наподобяващата пистолет газова запалка, насочвайки я към намиращ се наблизо свидетел. Последният успял да я изтръгне от него, предполагайки, че му отнема огнестрелното оръжие. Сбиването продължило с гонка по улицата. Обвиняемият извадил носения с него нож, разгъвайки острието му. Нанесъл силен юмручен удар на един от опонентите си, замахнал с ножа към гърдите на друг и го заплашил с убийство. Успял да му причини нараняване в предмишницата и повторил неколкократно опита си да го прободе с оръжието, нанасяйки му порезни рани.

Близо 1000 души се включиха в бдението, с което почетоха Валери Дъбов.

В този момент към мястото на разразилата се саморазправа наближил Валери Дъбов (на 33 години), без да демонстрира каквото и да било агресивно поведение. Виждайки го пред себе си, обвиняемият Алекс замахнал с ножа към гърдите му, като първоначално не успял да го нарани. Мигновено след това обвиняемият нанесъл втори удар с ножа, след което побягнал. Острието на оръжието попаднало дълбоко в гръдния кош на пострадалия Валери Дъбов, който почти веднага паднал безжизнен на земята. Свидетели на случващото се опитали да му помогнат и подали сигнал на телефон за спешни повиквания 112. Пристигналият на място лекарски екип констатирал настъпилата смърт на мъжа.

Междувременно тичащият Алекс Димитров бил последван от четирима мъже от заведението. В момента, в който единият от тях го настигнал, обвиняемият се обърнал към него и му нанесъл силен удар с ножа в областта на гърдите. Причиненото прободно нараняване предизвикало обилно кръвотечение и възпряло пострадалия от участие в по-нататъшно преследване.

Алекс избягал и се укрил, като по пътя оставил оръжието на престъплението в двора на чужд имот, където било намерено от виделия го свидетел.

В това време спрямо другите представители на фамилията Гольовци била предприета саморазправа от опонентите им в конфликта.

Идването на органите на полицията на мястото на разразилия се инцидент преустановило по-нататъшната му ескалация. Пострадалите били транспортирани в болницата.

Късно вечерта същия ден обвиняемият Алекс Димитров се предал доброволно в ОД на МВР – гр. Кюстендил.

Според заключението на извършената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза смъртта на Валери Дъбов се дължи на остра сърдечносъдова недостатъчност, настъпила в резултат на масивен кръвоизлив в областта на сърцето при прободно-порезното нараняване на аортата.

На другите двама пострадали от действията на обвиняемия били причинени различни по степен телесни повреди, в това число разстройство на здравето, временно опасно за живота и трайно затрудняване на движенията на крайник.

След убийството Кюстендил се обедини и стотици изразиха своя гняв и съпричастност с бдение в памет на Валери Дъбов.

Другото разпоредително заседание по делото за убийството е на пенсионирания миньор Пламен Йонев от село Мламолово, община Бобов дол. То е насрочено за 27.08.2020 г. Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Детелина Василева (на 29 години) за извършено от нея умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от НК. Пострадалият Пламен Йонев живеел сам в къщата си в с. Мламолово. На 08.11.2019 г. поканил двама негови приятели и Детелина Василева, с която по-рано се договорили за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане. Делото ще се гледа в състав – съдия, с двама съдебни заседатели.

Припомняме, че пострадалият Пламен Йонев, който живеел сам в къщата си в с. Мламолово, на 8 ноември 2019 г., заедно с двама негови приятели, се събрали при него. С мъжете била и Детелина, с която по-рано се договорили за предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане.

Когато гостите му се разотишли, Пламен Йонев предложил на обвиняемата да остане. Докъм 2 ч. през нощта тя седяла на стол, докато той се разположил на леглото. От изпития по-рано алкохол мъжът за кратко заспивал, а след като се събуждал, обиждал и се заяждал с Детелина, заплашвал, че ще я бие. След като тя му отказва полов акт, й казал да тръгва, като й дал два лева за билет. Тя му обяснила, че навън е тъмно и студено и трябва да изчака до сутринта, когато ще има автобус.

Поведението на Пламен Йонев и фактът, че посред нощ трябва да напусне къщата му, при това без да е получила договорените двадесет лева, заради които останала, изнервили обвиняемата Детелина Василева. Тя взела намиращия се на масата нож и нанесла с него удар в областта на гърдите на пострадалия. От силата на удара острието влязло в тялото му до дръжката. Мъжът станал от леглото и сам извадил ножа от раната. Обвиняемата се изплашила и избягала навън. На следващата сутрин бездиханното тяло на пострадалия било открито от негов приятел. Пристигналият на място лекарски екип констатирал смъртта на Пламен Йонев.

В хода на разследването, разпитана като обвиняема, Детелина Василева разказала с подробности за случилото се в нощта на 08.11.2019 г., като признала за извършеното от нея убийство.

 

Понастоящем жената се намира в следствения арест в Кюстендил.