Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниБългарияЦИК ще купува или наема машините за гласуване

ЦИК ще купува или наема машините за гласуване

Централната избирателна комисия ще осигурява машините за гласуване чрез наемане или закупуване. Това записаха окончателно депутатите с поправките в Изборния кодекс.
Вече втори ден парламентът разглежда поправките на изборното законодателство, след като вчера народните представители дебатираха 6 часа по текстовете и приеха в секциите с над 300 човека да има възможност да се гласува и машинно, и с хартиена бюлетина. Според промените Държавна агенция „Електронно управление“ съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на машините за гласуване с изискванията. Това удостоверяване се извършва в 30 работни дни, считано от датата на предоставянето от ЦИК на устройствата.
От левицата настояваха придобиването, програмирането и съхранението на машините за гласуване да се извършва от Министерския съвет, но това предложение не бе прието.
Червеният депутат Филип Попов подчерта, че ЦИК отново се натоварва с несвойствени за комисията действия.
По време на дебатите настана хаос в залата и се размениха нападки между опозицията и управляващите заради главата, касаеща избора на Народно събрание и Велико народно събрание, което доведе до няколко минути почивка. В крайна сметка обаче наименованието на главата остана непроменено.

RELATED ARTICLES

Most Popular