Работници на фирма „Рила” на Александър Малинов подменят гранитни павета вековище с бутафорни блокчета за над 4 млн. лв.  млн. в Кюстендил

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Строителите се оплакват: Работим без вода в жегите – носим си от вкъщи. Вадим здрави павета и ги пращаме в общински склад – никой не знае какво ще стане с тях

Кюстендил настръхна срещу кмета Паунов, Спасенка Григорова: В цял свят залесяват и се правят паркове, а Вие искате да ги разрушите, направете велоалеи – чиновниците Ви и без това не правят нищо, поне малко да поспортуват….

 

Здравите като стомана паветата  и каменни настилки от изоставената крайречна алея на река Банщица в Кюстендил вече са извадени. Дейностите са по проект за благоустрояване на градската среда на обща стойност 4 688 751 лева. Минувачи коментираха: „Сега общината може да ги пренареди и поддържа или да ги замени с евтини и нетрайни бетонови настилки, които ще трябва да се сменят пак след няколко години. Гранитните са истинско вековище”. „Какво ще избере ръководството на общината?”, питат и в създадената наскоро група във Фейсбук  „Спаси Кюстендил”. В социалната мрежа бяха публикувани и снимки от въпросната ситуация.  Групата във фейсбук бе създадена във връзка със спасяване на брезовата горичка пред Художествената галерия „Владимир Димитров -Майстора“.

Кюстендил наскръхва срещу кмета Паунов и плановете за преместване на брезовата горичка. В интернет продължава да тече петиция за запазването й. „Искам града си чист и зелен и ми омръзна от самоуправство!”, коментира на страниците на петицията Даниела Николова. Спасенка Григорова отбеляза: „В цял свят залесяват и се правят паркове, а Вие искате да ги разрушите. В центъра на града не трябва да се карат коли, града ни е достатъчно малък и може пеша да се ходи. Вместо това, направете велосипедни алеи и чиновниците Ви и без това не правят нищо, поне малко да поспортуват….”

Акциите против преместването на горичката и недоволството на хората обаче не попречиха на строителите да започнат работа. „Не ги спряха  дори и жегите, само и само да се работи”, недоволно коментираха кюстендилци. Работниците от фирма „Рила” започват работа рано сутрин от 6 часа и приключват до 14 часа. „Не знам къде ги карат паветата, това от общината си знаят. Сигурно в някакъв склад. Какво ще ги правят от кметството си е тяхна работа“, коментираха  работници от строителната площадка край река Банщица. „Много е горещо, на тази жега не ни носят никаква вода. Знаем че по Наредба такава ни се полага.  Вода си носим от вкъщи,“, споделят работници, пожелали анонимност.

Фирма „Рила“ е собственост на строителя  Александър Малинов, създадена преди 25 години . Бизнесът му тръгва със закупуване на завода за стоманобетонни конструкции в кюстендилското село Копиловци. Най-голямата обществена поръчка, която печели фирмата е за подмяна на водния цикъл в града, която е на стойност 22 млн. евро през 2008 г. Според коментарите в града,  собственикът Малинов е ходил на екзотични пътешествия в Нова Зеландия, Австралия, Куба и Мексико. Фен е и на традиционния карнавал Рио де Женейро, Бразилия, ходил е и до там.  Близки твърдят, че почти няма държава, в която кракът му не е стъпил. По-възрастното поколение го помни като представител на строителния бранш още по времето на соца, бил е строителен техник.  Сега има близо 200 човека работници.

Години след като разкопава целият град по ИСПА, Малинов успява да  вземе поръчка за Крепостната стена в Хисарлъка. Там парите са 5 млн. лева.  В обществената поръчка са с още едно дружество и правият  Консорциум “Кюстендил”.

Фирмата на Малинов е ангажирана и с ремонтите на детски площадки и озеленяване на градската среда за близо 5 млн. лева.

„Спаси Кюстендил”