Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятAlibaba инвестира над $1 милиард в Турция

Alibaba инвестира над $1 милиард в Турция

Alibaba Group Holding LTD. планира да инвестира над 1 милиард долара в Турция. Новината стана публично достояние, след като президентът на компанията Майкъл Евънс разказа пред турския вестник Sabah за инвестиционните планове на Alibaba в Турция, съобщава Greek Reporter.

Беше разкрито, че Alibaba има планове да разшири своите експортни и логистични операции от Турция. Китайската фирма избра Турция поради непосредствената й близост до експортните пазари в Европа и Близкия изток.

Досега компанията е оповестила намеренията си да създаде логистичен хъб на летище Истанбул и център за данни близо до турската столица Анкара.

Инвестицията на Alibaba в Турция

“Имаме сериозен инвестиционен план на летището в Истанбул”, каза Еванс пред Sabah. “Можем да оценим плановете за е-експорт от тук към Европа, Близкия и Далечния изток. Планираме инвестиция от над 1 милиард долара.”

Според турския вестник Турция е избрана заради силните си производствени възможности. “Има голяма производствена мощ в Турция, която е най-благоприятната страна в света в този аспект”, каза Евънс.

Удобното географско положение на Турция между Европа и Близкия изток е друг водещ фактор. Еванс коментира, че Alibaba “ще пренесе производствената мощ на Турция и потенциала за износ в Европа и Близкия изток”.

Компанията има планове за изграждане на логистичен хъб на летище Истанбул и център за данни близо до Анкара. Предложеният център за данни ще бъде изграден в квартал Темели и се очаква да бъде най-големият в страната.

Alibaba вече е инвестирала значителни суми в Турция. Миналата година китайската фирма увеличи дела си в Trendyol, турска платформа за електронна търговия, до 86,5%. Инвестицията възлиза на 330 милиона долара (273 милиона евро).

Компанията се разрасна изключително много и е най-високо класираният онлайн търговец за мода в Турция. Продажбите на Trendyol представляват между 30 и 35% от всички нетни продажби на електронната търговия в модната категория.

Trendyol е основана през 2010 г. и е базирана в Истанбул. Компанията е частна, въпреки че имаше някои спекулации, че може да стане публична./ money.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular