Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанскоВицепремиерът Симеонов: Вторият лифт на Банско няма да донесе печалба на концесионера,...

Вицепремиерът Симеонов: Вторият лифт на Банско няма да донесе печалба на концесионера, прави се заради 3-часовите опашки

Основният мотив на концесионера на ски зоната над Банско да строи втори кабинков лифт не е бизнес интерес, а от реализирането му той няма да получи печалба. Това прогнозира вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ. Симеонов пресметна, че при 3 часа изчакване на опашка за лифта сега, при втори лифт тя ще се съкрати, но клиентите ще изчакват час и половина. Така еднакъв брой скиори ще купят еднакъв брой лифт-карти, но ще се спускат повече пъти. “Никой не може да помисли по най-логическия начин, че тези хора инвестират във втория си лифт само за да подобрят условията на тези хора, които чакат. Откъде да дойде приходът им?! Обемът на посещаващите този курорт ще е един и същ”, каза вицепремиерът. “Защо винаги трябва да разсъждаваме в черен сценарий? Няма балъци да инвестират в 48% от планината, няма и в 8% желаещи да инвестират… Не взимам позиция в подкрепа на концесионера, а на националния интерес”, заяви Симеонов. Той подчерта, че се е ангажирал пред компанията да осигури най-кратките срокове, така че този проект да се реализира час по-скоро.

Вицепремиерът заяви, че зад съпротивата срещу промяната в плана за управление на националния парк “Пирин” вижда заговор и бизнес интереси на сдружения на алпийски курорти, които не били заинтересовани България да развива зимните спортове. Причината е, че сега Банско е в топ 5 като европейски курорт и представлява интерес за европейските туристи. “Трън в очите им сме”, заяви той.

RELATED ARTICLES

Most Popular