Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниСвятМилиони яйца бяха изтеглени от магазините в 8 страни в Европа

Милиони яйца бяха изтеглени от магазините в 8 страни в Европа

Един тон течен яйчен жълтък, заразен с фипронил, купен в Германия, беше открит в западния румънски окръг Тимиш, съобщиха румънските власти.

Партидата е задържана в склада, където е била доставена, и не е достигнала до търговската мрежа. Цялото количество от продукта ще бъде унищожено.

Скандал със заразени яйца в Европа

От началото на август милиони яйца бяха изтеглени от магазини в Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Люксембург, Франция, Швейцария и Швеция. Те са произведени в холандски ферми, които незаконно са използвали фипронил срещу насекоми паразити. Европейската комисия препоръча на всички страни членки на ЕС да бъдат бдителни.

Продукцията с фипронил, в която количеството на химикала надвишава разрешения в ЕС праг, е доставена най-вече в Германия, но е изнасяна и в други държави.

Експерт по хранителни натравяния изброява 5 храни, които не яде

Фипронил се използва срещу бълхи, кърлежи и други паразити, но е забранен в животновъдството. По данни на Световната здравна организация веществото може да увреди черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза, ако попадне в организма и се натрупа в него.

Властите на Словакия съобщиха, че в страната са открити заразени с фипронил яйца,

внесени от Холандия и транзитирани през Германия.

Санитарните инспектори са открили 21 пратки заразени с фипронил яйца в склад в село Върбове, Западна Словакия.

Двадесет тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания,

обяви националната служба за безопасност на храните. Яйцата са били продадени предимно на кафетерии, кафенета и кетърингови фирми и по всяка вероятност не са били продавани в големи количества на търговци на дребно, уточни службата, като увери, че яйцата не представляват опасност за човешка консумация.

“Извършените в Холандия тестове показват следи от фипронил в яйцата, но не на вредни за човешкото здраве равнища, обясни датската служба.

RELATED ARTICLES

Most Popular