Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятБългария иска нормален диалог между Анкара и Брюксел

България иска нормален диалог между Анкара и Брюксел

 По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели, каза премиерът на Турция Бинали Йълдъръм

 

Страната ни ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията на партньорство между Турция и страните от ЕС, посочи министър-председателят Бойко Борисов на среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата обсъдиха приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

Борисов и Ердоган, които разговаряха след официалната церемония по откриването на реставрираната българска църква “Св. Стефан” в Истанбул, оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приносът на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа.

Подчертано беше, че активизирането на двустранните контакти на политическо и експертно равнище през последните месеци е стимулирало развитието на отношенията във важни за България и Турция области като земеделието, транспорта, енергетиката.

Премиерът Бойко Борисов благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на храма. Той посочи, че събитието е не просто доказателство за сътрудничество между страните ни и толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътят за постигане на напредък по всички въпроси.

Преди срещата с Ердоган Борисов имаше такава и с турския си колега Бинали Йълдъръм.

С пожелания новата година да е мирна и да има просперитет за двата народа, се обърна министър-председателят Бойко Борисов към турския си колега Бинали Йълдъръм, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика“, каза Борисов. Той подчерта, че освен непосредствен съсед на страната ни, Турция е съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия и др.

По думите на премиера Бинали Йълдъръм, България и Турция са показали в последните години, че проблемите не ги разделят, а ги свързват.

Борисов и Йълдъръм определиха като прекрасен повода, събрал вчера в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани и коментираха, че ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии.

„Да покажем на цяла Европа, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед“, заяви премиерът Бойко Борисов в Турция.

“Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство”, каза премиерът Борисов.

„Вие започвате годината с европредседателство и искам да Ви поздравя за това. По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни“, заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular