Банковата сметка на Мартин Петров източена с 3.8 млн. лв.: Изкарах парите си в чужбина, честно и пред очите на света, но ги вложих у нас. И… ето сега какво ме застигна

 Прокуратурата проверява случая на известния футболист, банката мълчи

 

Адвокатите на Мартин Петров са сезирали Софийската градска прокуратура за изтеглени без негово знание 3.8 млн. лв. от банковите му сметки в “УниКредит Булбанк”.

Сигналът е подаден на 17 ноември и в момента се чака становището на наблюдаващия прокурор по него, каза говорителят на градската прокуратура Зорница Таскова.

“Не мога да повярвам, че подобно грабителство може да се случи, и то в държава от Европейския съюз. Изкарах парите си в чужбина, честно и пред очите на света, но ги вложих у нас. И… ето сега какво ме застигна. Не искам повече да коментирам, моля ви. Ангажирах за мой адвокат по случая корифея в търговското право Тодор Табаков, който вече работи по разнищване на аферата. Надявам се с неговия екип да помогнат накрая да има справедливост. Друга развръзка ще е срам за страната ни”, коментира Мартин Петров.

От банката не пожелаха да кажат дали са направили проверка на твърденията на Мартин Петров, дали има пробив във вътрешните им системи за сигурност, дори дали има уволнени и наказани по случая. Официалната позиция на финансовата институция е, че при оспорване на плащания в “УниКредит Булбанк” от който и да е клиент се извършва задълбочена проверка и се информират отговорните институции.

 

Измамата

 

Мартин Петров е установил измамата на 18 август 2017 г. при посещение в клон на “УниКредит Булбанк”.

Тогава разбрал, че трудовият договор на назначения му от трезора личен банкер Ирина Ч.А. е прекратен още преди 10 месеца. В този период обаче уволнената служителка продължавала да предоставя на Петров информация за неговите сметки, депозити и операции. Разбира се, той не знаел за “малката подробност”, че банковите новини и извлечения са фалшиви, пише “Труд”.

Футболист №1 на България за 2006 г. поискал официални справки за движението на парите му и след като ги получил, изпаднал в шок.

Оказало се, че в периода 2007-2017 година без негово знание, съгласие и подпис са извършени над 450 платежни операции по 13 негови сметки. Сред тях дори теглене на пари в брой на каса в офис на банката, закриване и откриване на депозити и превеждане на суми на трети лица, които бившият национал не познавал.

В сигнала до прокуратурата са посочени няколко имена, сред които и съпругът на Ирина Ч.А. Твърди се, че банковата служителка никога не е разполагала с необходимото пълномощно, подписано по надлежния ред от Мартин Петров, за извършване на въпросните финансови операции.

Повечето от тях са осъществени, докато футболният ас е бил извън България, ангажиран с тренировъчен процес и мачове на отборите, за които е играл.

Фаталната Ирина е назначена за личен банкер на Мартин Петров през 2003 г., когато той беше част от германския “Волфсбург”.