Бившият шеф на НДК Христо Друмев с нови разкрития за Мирослав Боршош: Той е самовлюбен и некадърен, харчеше си както си иска, раздал е 1,3 млн. лв. на медии /видео/

Автор: ПИК

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК ТV! Бившият шеф на НДК Христо Друмев с нови разкрития за Мирослав Боршош: Той е самовлюбен и некадърен, харчеше си както си иска, раздал е 1,3 млн. лв. на медии (ОБНОВЕНА)

Бившият шеф на НДК Христо Друмев прави разкрития и показва документи, свързани с дейността на Мирослав Боршош, който вчера бе уволнен от поста от министъра на европредсеедателството на България Лиляна Павлова.

Аз съм единственият директор в НДК, който е избиран с конкурс и това беше в далечната 1990 г., каза Друмев в началото на разговора с журналистката Ива Николова. Той посочи, че загубите на двореца са много по-големи, много повече милиони, а не тези, за които се говори сега.

НДК трябваше да се самоиздържа и да си покрива много стотин хиляди лева месечно. По мое време издръжката струваше почти един милион на месец. В това се включва енергията, заплатите, много други разходи, посочи той.

Друмев свикал навремето съвещание, на което предложил да осигуряват разходите за издръжка на държавния дворец. Но тогава се лансира, че не може да има държавно предприятие, което да се управлява добре, каза той. Тогава започнали да разработват нови идеи. Сега Боршош махна гащите и чорапите, но ние правихме изложения “Произведено в България” с по 10-15 хиляди посетители дневно. И ние почнахме изключително активна изложбена дейност, различни изложения и т.н. – за книгите, за туризъм, фестивали и много други, припомни той.

Баща ми ме е учил, че клиентите не се чакат, а се търсят и станахме много активни, станахме членове на конгресните центрове, допълни Друмев.

Аз срещу Боршош нямам нищо против. Но в моето сърце е НДК, посочи бившият шеф на НДК. Правехме между 10 и 12 милиона и плащахме 3 милиона данъци по наше време, добави той.

Как тогава може да се постигнат 9 милиона загуби за година? Първо, изчезна конгресния център. Няма такава дейност, откакто Боршош е там. Аз съм патриот и му предложих тази организация, която е свързана с лидера на конгресния туризъм в България, да стане част от НДК и той да бъде избран за председател, а аз да бъда почетен. Той ми каза: Ще видя. Няколко седмици след това пусна, че вече е създал ново конгресно бюро. Тогава ми изстина сърцето. Но за повече от година и половина няма нищо направено. Има дейност нула, нула, нула, каза Друмев.

Пълен абсурд е, че кръстиха театъра и залата “Азарян”. Има решение да носят номера, а не имена на българи, за да няма страхотни конфликти, посочи той. Но Боршош е самовлюбен човек, който прави само каквото му хрумне, смята Друмев. И допълни, че преработването на залата е струвало два милиона лева и няма нищо общо с българското председателство.

НАП върна отчета на НДК, защото вече не е Вежди Рашидов принципал, а Томислав Дончев, припомни Друмев. Първо се провали принципалът Симеон Дянков, тотално се провали. После Вежди си нямаше работа, та написа едно писмо, че всички преустройства ще са незаконни, ако не се съгласуват с авторите на сградата. И какво стана – Боршош си свирка, почва да си харчи парите, прави си ремонтите. Но като върнаха от НАП отчета, те го върнаха да бъде подписан от принципала Томислав Дончев, който е един много стриктен човек. И той прави нещо, което не е съвсем държавническо – вместо да каже какви са тия 9 милиона загуба, той е поискал да му се напише какви са разходите. И ето – Перото, театър Азарян и какви ли не други разходи. Да не говорим, че е затворен официалния вход на НДК и е направен пиано бар, някакви хрумки. В този момент държавникът Томислав Дончев го получава за сведение това нещо и според мене всички недоразумения щяха да свършат, ако беше уволнил Боршош за некадърност и за нарушаване на законите на страната, каза Друмев.

По някое време се видя, че има свързаност в печеленето на обществените поръчки. Когато Борисов подаде оставката, дойде служебен кабинет. Деница Златева, обявена за отличничка на правителството, до нея има един министър на културата Рашко Младенов, който отново пише писмо до Боршош и казва: Внимание, правите грубо престъпление. Това, което правите, е нарушение на авторските права. И тогава Деница Златева също си затваря очите, отсече бившият шеф на НДК.

Ако Боршош и архитекта му не бяха толкова високомерни, щяха да повикат авторите и да питат, примерно, ако този таван го разкопаят, какво ще стане. И се появяват внесени от Италия плочки, които, ако паднат, не могат да се възстановят, отсече той.

Боршош е чаровник. Обяви се, че не са правени ремонти от създаването на НДК, дори националната телевизия го каза: Горкото НДК. Ние поне за 20 милиона сме правили ремонти, но с парите, които сме спечелили. От БНТ ми дадоха една минута да кажа какво мисля по този въпрос. Аз се обидих и отказах, разкри Христо Друмев.

1,3 милиона лева са дадени от Боршош на различни медии за реклама, сред които БНТ и бТВ. Имам пълен списък с това, показа в ефир Друмев. 181760 лева са на бТВ плюс още, та става 250 хиляди лева. И в друг вестник се появи фолио, и там са дадени пари, каза той.

Ако Томислав Дончев и Деница Златева се бяха задействали, нямаше да продължава така, каза още бившият директор. И допълни, че съчувства на министърката по европредседателството Лиляна Павлова.

„Купиха преди 1-2 години техника, която още не е използвана. И сега този прословут партньор на Боршош, който се води архитект, издава брошура как да се развива автомобилостроенето в България. На този човек от Камарата на архитектите са му отнели лиценза. И двамата работят. Лиляна Павлова сега прави добре, че се обръща към архитекти, които знаят какво е. Тя праща екип да провери. В този момент Боршош е накарал цялата група да се подпишат, че ще пазят конфиденциална информация. Хората се отказали и си отишли. Ако се работи добре, до Нова година може да влезем в ритъм и да сме готови за председателството“, добави Христо Друмев.