Бойко Борисов: Ако Балканите останат извън ЕС, идват джихадистите и мафията

 

В лекция пред студенти премиерът повтори как Западните Балкани ще заемат мястото на Великобритания в ЕС

 

“Ако Балканите не влязат в Европейския съюз, това ще генерира страхотно напрежение за в бъдеще. Нови сфери на влияние от другите велики сили, които не крият интереса си от Балканите”, каза премиерът Бойко Борисов в публична лекция пред студенти от УНСС в понеделник.

В навечерието на първото българско европредседателство, в което основен акцент ще са Западните Балкани, Борисов отново повтори иновативната си геополитическа визия за това как страните от региона трябва да заемат мястото на напускащата Великобритания.

Той е притеснен и от мигрантската заплаха, от отказа на европейските лидери да водят диалог с Турция и неуспешните преговори за формиране на правителство в Германия.

“Към мир трябва да се стремим всички. От войната по-лошо нещо няма. Живеем в изключително сложно време. Няколко велики сили предизвикват войните, а ние в ЕС се справяме с последиците”, разясни Борисов.

 

 

Балканите – новата Великобритания

 

“Балканите могат да заместят излизащата от Европейския съюз Великобритания. Невероятна природа – от Средиземно до Черно море, планини, реки, природни богатства. Работни народи, хубави хора”, посочи Борисов, но отбеляза, че те още не са готови за присъединяване.

Той предупреди, че ако Балканите останат извън ЕС, младите хора ще избягат от региона и ще дойдат “повече джихадисти, емисари и ще е по-лесно мафията да цъфти”.

“Първият ни успех е, че темата Балкани влезе в дневния ред на Европа. Благодаря на европейските лидери. Не можем да дадем обещания, че страните от Западните Балкани ще получат дати за присъединяване, те не са и готови. Трябва да кажем на младите им хора много ясно какво ще бъде бъдещето им, в противен случай те ще напускат Балканите”, допълни той и припомни, че срещата на лидерите на ЕС за Западните Балкани ще е на16 май в София.

 

За да се състави правителство, да се избират по-малките злини

 

Борисов коментира и неуспешните преговори за съставяне на правителство в Германия: “Това, че зациклиха преговорите в Германия не е никак добре. В много държави излъчването на правителство вече става проблем или трябва да се избира между по-малки злини”.

Според него в момента всяка подобна криза – и в Австрия, и в Германия – се дължи на отношението към мигрантите. “Според мен тук трябва много ясно, точно и бързо европейските политици, лидерите, които са в Европа, да застанат на твърда позиция. Цялото ми уважение и към САЩ, и към Русия, и към Турция, и към Иран, но бежанците идват в Европа и когато се решава такъв въпрос, там трябва задължително да има европейски лидери”, коментира премиерът.

 

Много е лесно да се изказваш против Ердоган …

 

Борисов посочи, че споразумението с Турция за мигрантите работи добре и е “най-правилното, за да държим миграционния натиск извън ЕС”.

“Основните лидери в Европа, когато стане въпрос за Турция, са за пълно отричане. Няма тема, по която да се сближат. Турция е най-големият съсед на Европа, огромна държава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена. Европейските лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство“, заяви той.

“В Европа сме длъжни да си проведем разговор. Турция трябва да бъде стратегически партньор в НАТО и Европа. Не става въпрос за членство, но диалогът с Турция трябва да го пазим. Много е лесно да се изказваш против Ердоган, но какво печелиш от това? На неговата воля стоят 3 млн. бежанци там. Не трябва да се подаваме на емоция, а да търсим прагматични решения”, каза министър-председателят.

 

Борисов оптимист за чакалнята на еврозоната

 

Борисов каза още, че е оптимист за присъединяването на България към т.нар. “чакалня” на еврозоната.

“Работим усилено и се надявам да се случи”, добави той.

Според него председателството може да помогне за влизането на България в Еврозоната и Шенген.

“Председателството не означава, че управляваме Европа. Показва зрелостта на европейските държави. Не дава предимство, но ако можеш с уважение и такт да представиш дадена тема колегите ще я разгледат“, каза премиерът.

“Всяка държава е подписала, че в период от време, трябва да приеме еврото. Нашите финансово икономически параметри са такива, че не представляваме риск за еврозоната“, добави той.

Борисов коментира, че Шенгенската зона ще бъде скоро реформирана:”Според мен изцяло ще се преработи, защото има държави, които просто нямат място там. Свободното движение е хубаво нещо, но безконтролното движение не е това, което Европа е очаквала”.