Бунт в ”Граф Игнатиево”, пилотите отказаха да летят

 

Критично е състоянието във всички видове въоръжени сили, каза министърът, някой съвсем изкуствено създава тази ситуация, подозира вицепремиерът Каракачанов

 

 

Планираните вчера учебни полети в авиобаза “Граф Игнатиево” са били отменени, защото пилотите отказали да летят. Бойните пилоти масово докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят. Ще бъде носено само дежурството по Air Pоlicing, в което до края на месец октомври участват италиански изтребители.

“Бойната авиация е в критично състояние, пилотите летят опасно малко и има реална опасност от инциденти”, заявиха пилоти от авиобазата пред БНР. Вчера е трябвало да се проведат регулярни тренировъчни полети в авиобазата, която е въоръжена с изтребители МиГ-29. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че част от пилотите от база „Граф Игнатиево“ няма да провеждат планирани учебни полети заради неувереност, но отрече полетите да са спрени.

“Темата, която искам да коментирам, е проявената неувереност на част от пилотите в Граф Игнатиево за извършване на полети, свързана преди всичко, според тяхната оценка, на недостатъчна тренираност поради недостатъчно летателни часове“, поясни той.

По думите му ръководството на Министерството на отбраната прави всичко възможно да поддържа самолетите МиГ-29 в летателна годност, която да позволява както воденето на нормална тренировъчна дейност, така и носенето на дежурство по air policing.

Според информация на АЕРО с отказа да летят бойните пилоти изразяват своята демотивираност и разочарование от поредното спиране на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС.

Само преди месец Народното събрание фактически рестартира процеса на избор на нов изтребител, с което практически прати подмяната на изтребителите МиГ-29 някъде далеч в бъдещето. Това стана след приемането на доклад от временната парламентарна група, която трябваше да проучва процедурата по избор на нов изтребител.

Проблеми има и с новодоставените двигатели за самолетите МиГ-29, които не могат да бъдат използвани поради липса на оригинални протоколи от завода производител.

По източници на АЕРО проблемите с двигателите РД-33 са още по-дълбоки. Един от моторите, ремонтирани в Полша, вече е дал отказ в системата за управление на соплото. Двигателят е бил в гаранция. Отказ е имало и в един от двата ремонтирани в Русия РД-33, които бяха доставени тази пролет. Моторът е заклинил и също е предявена гаранция. Освен това в авиобазата отново няма смазочни материали. Така дори и осемте двигателя от Русия да бъдат вкарани в експлоатация, няма да има масло за тяхната разконсервация и полети с тях.

През май-юни 2017 г. се стигна практически до спиране на полетите заради липса на масло. Тогава военният министър Красимир Каракачанов обеща решаване на логистичните проблеми и повече нальот за базата.

От сайта на МО се вижда, че на 17 октомври 2017 г. е пусната обществена поръчка за доставка на гориво-смазочни материали, включително и авиационно масло с марка МС-8рк. Крайният срок за подаване на офертите е 22 ноември 2017 г., което значи, че процедурата едва ли ще бъде приключена до края на годината, а материалите по нея могат да се чакат чак догодина.

„Това, което съществува в авиацията, е проблем, защото много години не е обръщано сериозно внимание.” Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на питане на журналисти след тържествен ритуал вчера в парка „Генерал Лавров“ край Горни Дъбник.

„Проблемът не е от снощи, от 6 месеца или от година”, уточни той. Много моля проблеми от болната глава да не се слагат на здравата”, каза вицепремиерът.

„Не знам кой е казал, че няма да има нов изтребител – ще има, може би някой съвсем изкуствено създава тази ситуация”, допълни той. „Аз съм казал каква е моята амбиция – първо поддръжка и модернизация на сега съществуващата техника и преговори за купуване на нов изтребител. Ходил съм преди три месеца в Граф Игнатиево, сега искам да видя първо проблема и ако има нужда, ще отида до там“, каза Каракачанов.

„Критично е състоянието във всички видове въоръжени сили”, допълни той. „И в сухопътните войски се ползват машини от времето, когато са купувани самолетите. Същото е състоянието и във флота, само че няма как това да бъде решено с магическа пръчка, след като 25 години не е правено нищо или почти нищо – няма как това да бъде решено за месец или два“, каза вицепремиерът. Той допълни, че има три проекта за модернизация – единият е за нова бронирана машина за пехотата, строителство на два кораба и за закупуване на нов изтребител. Това са неща, които ще струват на бюджета на България 3,5 милиарда и аз не искам тези неща да стават на бегом и след мен някой да установи, че има пропуски, нарушения или че са направени неизгодни сделки, бе категоричен Каракачанов.

„На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребителя, задавам въпроса, ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите, с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема – няма да го решим. Нещата трябва да се движат паралелно – от една страна, поддръжка и модернизация на съществуващата авиация и в същото време водене на преговори за закупуване на нови изтребители. Това, което е правено 25 години, за мен е престъпление. Защо тогава не са поставили въпроса тези будни съвести“, попита риторично вицепремиерът