Бюджетната комисия отхвърли ветото върху лекарствения мораториум

 

Текстовете не нарушавали Конституцията и нямало да лишат пациенти от лечение

 

Мораториумът върху плащането на иновативни лекарства от здравната каса най-вероятно ще бъде задействан през 2018 г.

Бюджетната комисия в парламента отхвърли във вторник частичното вето върху текстовете в Закона за бюджета на НЗОК, наложено от президента Румен Радев. Ако съотношението на силите се запази и в пленарната зала тази седмица, мораториумът ще стане факт.

Миналата седмица държавният глава наложи вето върху текстовете, с които се налага мораториум върху плащанията за нови скъпоструващи лекарства. Според бюджетната комисия обаче текстовете не противоречат на Конституцията и няма да лишат хората от животоспасяващо лечение, предаде БНР.

Мотивите на Радев да отхвърли текстовете бяха, че по този начин не се третират еднакво всички здравно осигурени и част от българските граждани няма да получат необходимата им медицинска помощ.

Мораториумът предизвика силна негативна реакция от страна на редица пациентски организации, които през уикенда организираха дори протест пред Народното събрание. Като реакция пък здравният министър Кирил Ананиев коментира, че зад протестите прозират корпоративни интереси.

Досега подкрепа за президентското вето са обявили само от БСП. “Обединени патриоти” са против ветото, защото бюджетът на здравната каса гарантирал рационалното използване на обществения ресурс. От ГЕРБ пък виждат в наложеното вето политически ход.

Въпреки запазването на мораториума здравният министър Кирил Ананиев за пореден път увери в понеделник, че независимо от финансовата мярка няма да бъде обърнат гръб за лечението на нито един пациент.

“32 молекули са предложени за реимбурсиране следващата година, за 29 от тях и в момента у нас има най-добрите лекарства, които се прилагат и в Европа. Само за 3 молекули няма, те са за много редки болести, но за тях ще намерим решение през бюджета на Министерството на здравеопазването”, каза Ананиев. Според него президентът Румен Радев е подведен с мотивите за ветото, което наложи върху мораториума в бюджета на НЗОК.