Monday, July 22, 2024
HomeНовиниСвятЧетвъртият мандат на Меркел под въпрос след провала на преговорите за коалиция

Четвъртият мандат на Меркел под въпрос след провала на преговорите за коалиция

Германия изпада в най-тежката политическа криза от десетилетия

 

Усилията за формиране на четирипартийна правителствена коалиция в Германия начело с Ангела Меркел се провалиха, което хвърля страната в най-дълбоката политическа криза от десетилетия насам, открива вероятност за нови избори и поставя под съмнение политическото бъдеще на Меркел.

Малко преди полунощ в неделя срещу понеделник либералната Свободна демократична партия обяви оттеглянето си от продължилите четири седмици преговори с десния блок на Меркел ХДС/ХСС и Партията на зелените. Председателят на свободните демократи Кристиан Линднер обясни решението си с “отсъствието на доверие” между партньорите. По думите му страните не успели да достигнат обща идея за модернизацията на страната. “По-добре да не управляваме, отколкото да управляваме лошо”, заключи той.

“Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят”, каза по-късно Меркел.

 

Политическа криза в най-лошия за Европа момент

 

Политическата несигурност в Германия едва ли можеше да се случи в по-лош за Европа момент, когато лидерството на най-голямата и икономически мощна държава в съюза е по-нужно от всякога, отбелязва Ройтерс. ЕС е изправен пред критично важни преговори за Брекзит и очаква реакцията на Берлин към предложението на френския президент Еманюел Макрон за реформа в ЕС и еврозоната.

Меркел, която изглеждаше уморена след изтощителните преговори, заяви, че ще продължи да изпълнява канцлерските си задължения и отиде на консултации с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Меркел и лидерите на останалите партии казаха, че коалиционно споразумение е възможно и дадоха да се разбере, че виновни за неуспеха са свободните демократи.

“Опитахме всичко, за да намерим решение”, заяви канцлерът и допълни: “Мисля, че сме на път, на който можем да постигнем споразумение”.

Преговорите за правителство “Ямайка” са огромно предизвикателство, тъй като свободните демократи са либерална и бизнес ориентирана партия, а Зелените са с леви убеждения.

 

Мартин Шулц отказа “голяма коалиция”, предпочита избори 

 

При провал на правителство “Ямайка” (както е известна коалицията между ХДС/ХСС, свободните демократи и Зелените заради приликата й с флага на карибската държава), един от вариантите беше Меркел да търси коалиция със Социалдемократическата партия, с която управлява последните два мандата. Лидерът на СДП Мартин Шулц обаче в понеделник повтори позицията си, че след като партията му претърпя сериозна загуба на парламентарните избори през септември, отказва да подкрепи водена от Меркел “голяма коалиция” между десонцентристкия и левоценстристкия блок.

Шулц заяви, че не бяга от избори: “Ние вярваме, че е важно гражданите на нашата страна…да могат да направят нова оценка на ситуацията”.

 

Президентът призова всички да преосмислят позициите си 

 

Президентт Франк-Валтер Щайнмайер (социалдемократ и бивш външен министър в правителството на Меркел) призова всички политически партии в страната да преосмислят позициите си и да постигнат компромис, така че да бъде възможно съставяне на ново правителство, без да се стига до предсрочни избори.

Всички партии в Германия имат отговорността да се опитат да съставят правителство в близко бъдеще, подчерта Щайнмайер. Той каза, че в името на стабилността на страната засега не се планира да има предсрочни избори.

Съседните държави ще са обезпокоени, ако германските полици не се придържат към отговорностите си, отбеляза Щайнмайер.

Германският президент съобщи, че ще проведе разговори с партийните лидери, в това число на формациите, участвали в неуспешните преговори за съставяне на ново правителство. Той определи ситуацията в Германия като безпрецедентна.

 

Меркел няма опции, предсрочните избори са все по-реалистични

 

Оттук нататък опциите на Меркел са крайно ограничени. След отказа на СДП за участие в “голяма коалиция”, остава възможността за управлява с правителство на малцинството, съставено от ХДС/ХСС със Зелените или със свободните демократи. Според анализатори тази хипотеза е много малко вероятна.

Така че най-вероятната развръзка са нови избори, едва осем седмици след проведените през септември – безпрецедентна ситуация за политическата история на Германия след войната.

В същото време икономическите последствия от кризата не закъсняха. Еврото падна с 0.4% до 1.1746 долара в понеделник сутринта, докато бизнес лидерите не крият тревогите си за страната при един нов период на политическа неизвестност.

 

Бизнесът призова партиите да са отговорни и да формират правителство

 

Някои се надяват, че т.нар. коалиция “Ямайка” все още е постижима.

“Ние призоваваме ХДС/ХСС, Свободната демократична партия и Зелените да изпълнят своята политическа отговорност”, заяви Дитер Кемпф, ръководител на бизнес -организацията BDI.

“Всички партии трябва да са готови да направят компромиси в името на растежа, просперитета и заетостта”, каза той.

Мартин Шулц също е под огромен натиск да прояви гъвкавост и отговорност, но към момента няма изгледи да промени отрицателната си позиция.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular