Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникCOVID-19: И област Перник премина в жълтата зона

COVID-19: И област Перник премина в жълтата зона

Очаква се регионът, обхващащ областите Враца, Монтана, Видин, София-град, София област, Перник, Благоевград и Кюстендил, до дни да премине в етап едно

Oбласт Перник премина в жълта зона по ниво на заболеваемост от  COVID-19.Това показват днешните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Другите области, които вече са с повишена заболеваемост от коронавирусната инфекция на двуседмична база и са в жълта зона, са София-град, Враца, Варна и Бургас.

Заболеваемостта от COVID-19 в страната на 14-дневна база е 104 на сто хиляди души население.

По данни на картата за епидемичната обстановка в страната, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за пациенти, заразени с коронавирусната инфекция, четири от регионите са в най-ниския етап – нула.

Очаква се регионът, обхващащ областите Враца, Монтана, Видин, София-град, София област, Перник, Благоевград и Кюстендил, до дни да премине в етап едно.

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19, припомня DarikNews.bg.

Вчера стана ясно, че в лечебните заведения в регионите с висока заболеваемост ще бъде въведено изискване за задължително носене на предпазна маска.

RELATED ARTICLES

Most Popular