Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияCOVID-19: Най-висок е броят на заразените деца в детските градини

COVID-19: Най-висок е броят на заразените деца в детските градини

Експерти прогнозират нов пик на петата вълна

Въпреки спада в броя на новите заразени с COVID- 19 у нас, експерти прогнозират нов пик на петата вълна. Това заяви в студиото на “Събуди се” математикът Лъчезар Томов. Според него покачването на случаите ще се види най-много до седмица две.

Седмицата, в която учениците бяха вкъщи заради междусрочната ваканция е причина в последните няколко дни да наблюдаваме по-малко нови заразени на дневна база, казват математици. Според тях обаче скоро цифрите отново ще тръгнат нагоре, тъй като голяма част от населението все още не се е срещнала с Омикрон.

А педиатри наблюдават покачване на случаите при децата в детските градини, които за разлика от училищата не са оставали затворени през тази вълна.

В последните 3 седмици педиатри отчитат ръст на заразени деца, какъвто не е имало в предходните вълни на пандемията. Симптомите при малките пациенти се различават от тези при възрастните, забелязва д-р Минева.

„Около 40 до 50% от децата, преминали през кабинетите в ДКЦ-тата са положителни за COVID. Много голяма част от децата идват с оплаквания от коремни болки в съчетание с повишена температура. При някои от децата има повръщане, при други стомашни-чревните прояви”, обясни педиатърът д-р Пенка Минева.

Най-висок е броят на заразените деца в детските градини.

„В последната седмица поради ограничаване на контактите при учениците във връзка с ваканцията се наблюдава едно известно намаляване на заболеваемостта, но при децата в градините между 3 и 6 години, там е значително повишена все още заболеваемостта”, добави педиатърът.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular