Sunday, May 12, 2024
HomeНовиниБългарияПоловината хора може да изгубят инвалидните си пенсии при преосвидетелстване

Половината хора може да изгубят инвалидните си пенсии при преосвидетелстване

 

Половината от хората, които сега получават инвалидна пенсия, може да я изгубят при последващо преосвидетелстване, ако бъдат приети предлагани от Министерството на здравеопазването пормени в наредбата за медицинската експертиза. Промените са публикувани за обществено обсъждане и според ведомството с тях се премахва различният подход при оценяването на заболявания от един и същ клас и ще се ограничат максимално проявите на субективизъм.

Според работещи в ТЕЛК лекари и хора с увреждания обаче промяната цели да ореже броя на хората, получаващи инвалидни пенсии.

“Ако промените бъдат приети, вече ще се дава процент намалена работоспособност само за основното заболяване, а 85% от хората, които минават през ТЕЛК, са с повече от едно заболяване. Защото например един инсулинозависим диабет води до усложнения при сърцето и т.н“, обясни д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК в София.

Основното заболяване според наредбата е това, което носи най-висок процент инвалидност.

“Ако се определя процент намалена работоспобност само за основното заболяване, това означава половината от хората, които сега получават инвалидна пенсия, при преосвидетелстване да получат под 50% намалена работоспособност и пенсията им да бъде отнета. 90% от останалите ще получат по-ниска група инвалидност и за тях ще отпадне и възможността лекарите да определят чужда помощ “, обясни Холевч.

В момента хората с решения на ТЕЛК минават на преосвидетелстване от една до три години и при последващо преосвидетелстване половината вероятно ще получат по-ниски проценти по новите правила.

“Например за човек с инсулинозависим диабет с усложнения, прекарал инфаркт, с исхемична болест на сърцето, досега определяхме 75% намалена работоспособност за диабета, да речем – 50-60% според тежестта на сърдечното заболяване. Ако човекът има дискова херния, да речем, още 30% и да кажем още 30% или 50% за заболяване на щитовидна жлеза. Този човек досега отиваше в първа група. Сега ще изпадне във втора група и от над 90% ще получи само 70% намалена работоспособност и няма да бъде компенсиран за придружаващите си заболявания. Този човек би запазил правото си на инвалидна пенсия, но друг с по-нисък процент ще я изгуби“, обясни Холевич.

“Днес имахме човек с психично заболяване, скочил от шестия етаж с тежка травма на гръбнака и тазобедрената става. Досега това момче е получавало над 90% и му е определяна и чужда помощ за контрол на поведението, защото то е с тежки психични отклонения. Сега ще получи само 60% и няма да има чужда помощ. Това, че той има фрактура на гръбнак и т.н., няма да бъде включено в процентите“, даде друг пример Холевич.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular