Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаДъщерята на служителката от „Актавис” в Дупница Лилия Караджова – Даяна, весели...

Дъщерята на служителката от „Актавис” в Дупница Лилия Караджова – Даяна, весели с песента „Сакам да се женим, мамо” 35 екскурзианти, репортерът на „Вяра” Богомила Михайлова ръкоположи за рицар екскурзовода Хубен

 

  • Кирил Атанасов, Пламен, Камелия, Данчо и останалите пътешественици в захлас от жилището на римски богаташи – вила „Армира” от 1-ви век
  • Доктор Димиревски с няколко хода матира екскурзианти на огромно шахматно поле на крепостта „Мезек”, постави рекорд: Събуди се първи и 3 пъти обиколи Ивайловград

 

10-годишната дъщеря на служителката от „Актавис” в Дупница Лилия Караджова – Даяна Караджова, спука от смях 35 екскурзианти с уникално изпълнение на народната песен „Сакам да се женим, мамо”.

„Как го правиш това нещо бе, момиче. Ти ме разби”, ахна служителят в патоанатомията от общинската болница в Дупница Иван Иванов. „Това е истински талант. Изпълнението беше невероятно, дъх не мога да си поема от смях, истински шедьовър, трябва да се яви в „България търси талант”, добави доктор Димиревски. Целият автобус запя с момичето*.

Специално за вестник „Вяра” Даяна поясни, че дължи големия си талант най-вече на родителите си. „Майка ми Лилия и татко ми Боян пеят превъзходно, но не се занимават професионално с пеене. Баща ми работи към радиотехнически войски. Живея в София, баща ми всяка събота и неделя ме кара до Бобов дол, където се обучавам на народно пеене и съм един от 84 таланти в семейство Димана и Боян Боянови. Двамата имат голяма школа. За мен е голяма чест да предизвикам възхищението на толкова интелигентни хора, каквито са екскурзиантите на моя кум Илиян и Малинка Илиеви”.

Кирил Атанасов, Пламен, Камелия и Данчо от Дупница също останаха очаровани от пътуването. Екскурзиантите от Дупница буквално затаиха дъх пред една от най-големите археологически находки – вила „Армира” от 1-ви век. Невероятно красиво и удобно жилище на римски богаташ. Това е най-пищно украсеният частен дом от римската епоха, разкрит в българските земи. Вилата е била център на поземлено владение, основано от богата тракийска аристократична фамилия. На една от мозайките са изобразени лицата на собственика и двете му деца, предполага се, че съпругата му е починала рано и затова нейният образ липсва. Знатната дама беше възкресена от красиви дупничанки, които се облякоха в типичните за времето одежди.

„Не знам дали съпругата на този владетел е била толкова красива, но хубостта на Богомила надминава Клеопатра”, категоричен беше доктор Димиревски от частната болница в Дупница. Докторът показа ум като бръснач и успя с няколко хода да матира екскурзианти шахматисти на огромно шахматно поле, разположено на крепостта „Мезек”. Освен това той постави рекорд в Ивайловград – оказа се най-ранобуден от цялата група и успя за броени минути да обиколи три пъти града, оповестявайки на съгражданите си, че мястото е страхотно.

„Точно както Дупница си има параклис „Свети Спас”, така тук си имат параклис, който се намира на един хълм – „Света Петка”, каза още лекарят.

На средновековната крепост „Мезек” групата беше посрещната лично от екскурзовода Хубен. Той разби твърденията на историка Божидар Димитров, като изнесе серия факти от миналото й. Хубен се показа и като голям артист и беше ръкоположен за рицар от репортера на вестник „Вяра” Богомила Михайлова, преоблечена като кралица. Двамата възкресиха старите рицарски обичаи и специалните им церемонии. Така кандидат-рицарят Хубен коленичи пред кралицата, а тя постави меча последователно на дясното и след това на лявото рамо. След посвещението кралицата го закичи с отличителния знак на Ордена.

Най-впечатлени пътешествениците останаха от импозантния паметник, висок 31 метра на света Богородица с Младенеца. Съвсем близо до монумента се намира 30-метрова камбанария, която е невероятна атракция, до върха й се стига по вита стълба и градът се вижда от птичи поглед, тя е една от най-високите на Балканския полуостров. За посещението на това дивно място, което предизвиква невероятни емоции, не се заплаща такса. През 2004 година статуята влиза в Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца.

Богомила Михайлова

*Текстът на песента:

 

Сакам да се женим, мамо,

Време вече стана.

Стига съм се скитал

Като Луд Стояна.

Он така се скита,

Никой го не пита.

Старец вече стана,

За резил остана.

Тука у селото, мамо,

Гледам на орото

Момите се свили

И са се сбабили.

Я чем да си земем

Мома севернячка,

Оти е прочута,

Като мъж е ячка.

Синко, не ти требе, мили,

Севернячка тебе.

Жена-севернячка

Гледа като мачка

 

Манджа и паница,

В нощи и по дница,

Па лапа от всичко

Кат мечка-стръвница.

Па я чем да земем, мамо,

Мома-радомирка

Що е работлива,

Като пчела жива.

Синко, не ти требе

Радомирка тебе,

Оти е надута,

Като пчела люта.

Я чем да си земем, мамо,

Па една трънчанка,

Че убаво носи

Литак със муниста.

Синко, не ти требе

Трънчанка на тебе,

За шапка муниста

Че арчиш по триста.

Е я че да земем, мамо,

Мома-самоковка.

Що напето оди

Като коза млада.

Синко, щом е ала

И те е аресала,

Земи я да пати,

Като яс с баща ти.

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Бащата на тази малка умница – Даяна се казва Спас, не Боян! “Браво” на редакторите!

Comments are closed.

Most Popular