Friday, May 3, 2024
HomeРегионДолна баняДесетки долнобанци запалиха свещи за здраве за 13-годишнината от освещаването на новата...

Десетки долнобанци запалиха свещи за здраве за 13-годишнината от освещаването на новата черква „Св. Петка”, от аязмото блика жива вода

Десетки долнобанци и гости на града се стекоха в подножието на хълма Градището при аязмото с животворящата вода и запалиха свещи за здраве на Петковден в параклиса и новата църква „Света Петка”. Християните от Долна баня и селищата от Долнобанското корито от векове почитат светицата като своя закрилница.

По случай празника в новата църква „Света Преподобна Петка Българска”, която навърши 15 години от полагане на основния камък и отбелязва 13 години от освещаването си, енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи тържествена света литургия и водосвет за здраве. Имаше и литийно шествие около новата църква и стария параклис.
Както е било всяка година, от бебета в количка до възрастни хора с бастун дойдоха на Петковден, запалиха свещ за здраве и се помолиха пред иконата на света Петка. Всеки се поръси със светена вода, отнесе у дома по шишенце от нея, както и от водата от аязмото, за да им носи здраве и берекет.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular