Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилДимитрина и Митко Чамови живеят сами в обезлюдена махала в Осоговската планина,...

Димитрина и Митко Чамови живеят сами в обезлюдена махала в Осоговската планина, отглеждат 40 кокошки, зайци, козите им са дресирани да ходят сами на паша

Димитрина и Митко Чамови от с. Згурово, обл. Кюстендилска, живеят в самотна къщичка от някогашната махала Чамовци на с. Згурово. Махалата е на няколко километра разстояние от селото, в дебрите на Осоговската планина. За да се отиде до дома им, е необходима високопроходима кола.

Милен, Димитрина и Милчо Спиров

От някогашната махала, която наброяваше 50-60 човека, сега се обитава само от едно семейство – Димитрина и Митко. Това семейство малко е да се нарече щастливо. Макар и в усамотена някогашна махала, сега живеят сами, те са щастливи толкова, че човек усеща в тяхното присъствие изблик на щастие. Тишината, чистият въздух, екологично чистата храна, която почти изцяло те си произвеждат и приготвят, благородството и гостоприемството, което са съхранили, дават основание на всеки, който престои макар и за часове в този дом, да помечтае и той да изживее част от своя живот далеч от шумния и бурен град, далеч от човешката завист, злоба, кариеризъм и отчужденост. Почти редовно в почивните си дни ги посещават техните синове, снахи и внуци. Синовете им се казват Красимир и Борислав. От няколко години те вече са пенсионери, отглеждат 30-40 кокошки, няколко шатки, две големи прасета, грамадно куче – немска овчарка. Всички животни почти като дресирани изпълняваха разпорежданията на баба им Димитрина, отглеждат също зайците от порода „Чинчил” и „Великан”, повече от тридесет на брой. Зеленчуковата им градина наподобява учебно опитно поле или ботаническа градина. Пиперът, доматите, лукът, краставиците, картофите, бобът и още много други зеленчуци, свежи и отрупани от плод, се отблагодаряваха за грижите на семейството.

Козите са дресирани – самички ходят на паша и се връщат за издояване. Обядът, стъкмен от Димитрина и по-малката й снаха Борислава, доказваше и голямото гостоприемство и по-голямото майсторство на вкусните баници, погачи, салати и поне четири-пет вида яденета, от вкусни по-вкусни. На масата бяха отсервирани приготвени гозби със заешко, пилешко месо, кюфтета от собствена кайма, печени свински ребрета.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular