Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаДрама! Цироза разяжда елтехника Стоимен Стоименов от Дупница, изкара зимата без ток, няма...

Драма! Цироза разяжда елтехника Стоимен Стоименов от Дупница, изкара зимата без ток, няма пукната стотинка

55-год. мъж е безработен, не получава социални помощи

Администраторът в съда Елза Гюрова: Молим се да го включат в списъка на БЧК за хранителни помощи, има нужда и от лекар

 

55-годишният електротехник Стоимен Стоименов от Дупница е оставен на произвола на съдбата, коварна цироза разяжда черния му дроб, той няма никакви доходи и живее в крайна мизерия.

Съседката Елза Гюрова извика Стоимен да му каже, че БЧК ще раздава храни в Дупница

Едно време той работил в Италия, но сега не получава пари отникъде. Няма нужните години, за да се пенсионира, няма работа, не се води на отчет и в „Социално подпомагане” за помощи. Една от надеждите му е да получи хранителни продукти от БЧК, които започват да се раздават на бедни от понеделник, 19 март. Той обаче не е в списъка. Съседи умоляват да се намери начин страдалецът да бъде включен в него, тъй като е крайно нуждаещ се. Стоимен живее на ул. ”Хан Аспарух”, до ловно-рибарското дружество. Той разказа, че изкарал зимата без ток и отопление, защото няма никакви пари и не е получавал досега социални помощи, нито е регистриран като безработен в Бюрото по труда.

Съседки на Стоимен са администраторът в Дупнишкия съд Елза Гюрова и Иванка Райнова от община Дупница. Те алармират институции и граждани да се задействат и да помогнат на изпадналия в крайна бедност болен дупничанин.

„Апелираме към директора на дирекция „Социално подпомагане” Дупница – Виолина Лазова, към д-р Емилия Кацарска и доц. Емилия Керемидарска от Български Червен кръст – Кюстендил, към областния управител Виктор Янев, към кмета на Дупница инж. Методи Чимев, към граждани и бизнесмени да се задействат механизмите на институциите и нашият съгражданин Стоимен да получи хранителна и медицинска помощ”, заявиха Елза Гюрова и Иванка Райнова.

Стоимен няма близки, отдавна е разведен, дълги години бил гастарбайтер в Италия и се върнал преди няколко години с тежка цироза. Завършил е механотехникума и преди години предлагал в дома си електроуслуги. „Единственият му син е в Италия” по думите на съседи. В момента мъжът е на легло, живее сам с кучето си. Съседи му носят и подават през оградата храна и така оцелял през зимата.

Същевременно десетки пенсионери с ниски пенсии и безработни жители на Дупница и селата звъняха в редакцията на в. „Вяра” да питат имат ли право на хранителните помощи, които ще се раздават от община Дупница и БЧК – Кюстендил от понеделник.

Безработна вишиска Х. Иванова, която е с ТЕЛК решение, сподели:  „Обикалях и питах и социалните дали мога да се включа в списъка, и на партера на община Дупница питах, но никой не можа да ми даде конкретна информация на какъв критерий трябва да отговарят хората, които ще получат хранителната помощ”. 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. “Безработна вишиска Х. Иванова” – “Вяра”, “журналистите” ви и те ли са ви вишиски?

Comments are closed.

Most Popular