Двамата приятели Александър Янакиев и Владимир Шунев откриха  нова обща изложба в Сапарева баня

Михаил Калдъръмов, Владимир Шунев (вляво) и Ал. Янакиев (вдясно)

 

Изложба живопис откриха в Художествена галерия “Васил Крапчански” в Сапарева баня Александър Янакиев и Владимир Шунев. Двамата творци от Кюстендил представят в курортното градче общо 36 картини. Около 30 човека присъстваха на откриването на изложбата, между тях бе и бившата учителка в Сапарева баня Ирина Коляндова. Двамата художници дойдоха със свои близки и приятели. Изложбата уважиха майката на Владимир Шунев и брат му Николай, както и неговият приятел – запаленият фотограф Севделин Атанасов.

Художниците представи бившият директор на ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ – поетът Михаил Калдъръмов, който не скри, че с тях го свързва дългогодишно приятелство.

Около 30 човека присъстваха на откриването на изложбата.

Шунев и Янакиев освен в изкуството са приятели и в живота. През есента те откриха обща изложба в галерия „Околийска къща“ в Дупница, а в началото на 2016 г. сътвориха обща експозиция в галерия „Икар” в София. Александър Янакиев е съученик в ХУ „Илия Петров” в София с бившия уредник на галерията в Дупница Андрей Севдин и заедно с него са в основата на изложбата „Приятели”, която се провежда всяка година от 2003-2004 г. насам.

Владимир Шунев е роден в Дупница, но живее и работи в Кюстендил. Носител е на награда за живопис от Регионална изложба “Струма-95”, България, и награда за живопис от Международния симпозиум по живопис “Алей-2002”, Ливан. Негови творби има в СГХГ-София, ХГ “Вл. Димитров-Майстора”, Колекция “Хемус”, Колекция “Аполония”, частни колекции в България, САЩ, Канада, Япония, Австралия, Германия, Холандия, Швейцария, Белгия, Франция и много други. Той посочи, че повечето от представените на изложбата негови творби са нови и се показват за пръв път пред публика.

Живописни платна жителите и гостите на община Сапарева баня ще могат да разгледат до края на месец юли.