Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияЕК: Работим с правителството за борбата с корупцията

ЕК: Работим с правителството за борбата с корупцията

 

Постоянно работим с българското правителство по въпроса за борбата с корупцията, посочиха от ЕК във връзка с ветото на президента на Антикорупционния закон.

Въпросът за борбата с корупцията е неделима част от работата ни с България и от процеса по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с наложеното от президента Румен Радев вето на закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Президентът върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в първия работен ден от Новата година. Спорният закон беше приет от мнозинството в парламента в последните дни на 2017 г., след разгорещени дебати с опозицията. Още преди окончателното му гласуване Радев заяви, че ще го върне, защото той може да бъде използван като “бухалка срещу неудобните”.

Държавният глава настояваше бъдещият антикорупционен орган да може да разследва, както предвиждаше проектозаконът на БСП. Прието беше обаче създадената  антикорупционна комисия да няма разследващи функции, но да може да подслушва. В последния доклад от ноември миналата година по механизма ЕК отново призова България да ускори борбата с корупцията, отправихме много ясни препоръки, добави говорителят на ЕК.

Законодателният процес по този въпрос е в ход, ще проследим приетите промени в законодателството. След това ще оценим напредъка към края на годината. Постоянно работим с българското правителство по въпроса за борбата с корупцията, посочи представителят на комисията. Работим тясно с българското правителство по подготовката на председателството на Съвета на ЕС.

На 8 ноември българското правителство посети ЕК и председателят на комисията Жан-Клод Юнкер изрази задоволство от подготовката. Еврокомисарите ще пътуват следващата седмица до София за официалното откриване на председателството, отбеляза говорителят.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular