Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоЕкспертът Херве Летие: Необходимо е обновяване на ски зоната в Банско, няма...

Експертът Херве Летие: Необходимо е обновяване на ски зоната в Банско, няма риск НП „Пирин“ да влезе в застрашен списък на ЮНЕСКО

Кметът Георги Икономов: Само за 15 дни в парка са навлезли около 27 000 автомобила

 

Необходима е актуализация и ревизия на активите на ски зоната в Банско. Това каза експертът от IUCN към ЮНЕСКО Херве Летие на среща в курортната община с кмета Георги Икономов,  вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов. На срещата присъстваха и кметомве на съседни общини, сред които Красимир Герчев – на Разлог.

Целта на посещението на международния експерт е да направи преглед на Проекта на Плана за управление на Национален парк „Пирин”. Той трябва да запознае с промените в действащия План за управление на Национален парк „Пирин“, както и с новия план, който още не е влязъл в сила. Експертът ще прецени дали измененията и актуализациите са в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО. Летие се е срещнал с редица неправителствени организации и е изслушал „против“ и „за“ развиване на зимния курорт. Експертът бе запознат и с километричните опашки пред единствения кабинков лифт, както и с постоянния автомобилен поток в планината. Експертът е бил запознат с проблема с постоянния автомобилен поток в планината. „Само за 15 дни в парк “Пирин” са навлезли около 27 000 автомобила”, заяви кметът Георги Икономов. „Не е нормално 10 години проблемът с ресурса и екологията да не се реши. И се надявам с моите съвети да помогнем и да намерим баланса между интересите на местните хора, бизнеса и природата“, каза Летие. Той заяви, че до 6 седмици ще изготви доклад с препоръки до правителството и до ЮНЕСКО.

Според него няма опасност НП „Пирин“ да влезе в застрашен списък на ЮНЕСКО. „Можем да разчитаме на обективна оценка“, каза Валери Симеонов по отношение на експерта.

RELATED ARTICLES

Most Popular