Ердоган и Меркел на среща в Берлин в началото на юли

Ердоган и Меркел ще се срещнат в Берлин на 7 и 8 юли.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи работно посещение в Берлин на 7 и 8 юли т.г., съобщи бТВ, като се позова на официална информация от пресслужбата на турския държавен глава. Предстоящата визита се преценява като особено важна, тъй като идва на фона на обтегнатите в последно време отношения между Анкара и Берлин.

Ердоган бе обвинил Берлин по време на предизборната кампания за референдума в Турция на 16 април в „прилагане на фашистки методи“ заради това, че германските власти не разрешиха провеждането на предизборни митинги сред турските избиратели в Германия.

Проблемите около ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация, считана за организатор на осуетения опит за преврат през юли м.г.) и Кюрдската работническа партия (ПКК), които според Анкара получават подкрепа в Германия, се очаква да бъдат критичните теми в разговорите. Анкара ще настоява за екстрадиция на лицата, за които разполага с данни, че са свързани с ФЕТО и се намират в Германия, отбелязват източници.

Не на последно място в разговорите се очаква да бъде засегната и темата за базата „Инджирлик“ в турския окръг Адана. Ердоган ще посети Германия непосредствено след като Берлин обяви плановете си за изтегляне на германските войски от базата.