Евгени Фандъков от Ихтиман ремонтира колата си с една ръка, мечтае да е великият Брус, за да спре катастрофата, обърнала живота му

Евгени Фандъков

 

 Младият мъж оцелява по чудо след меле с мотор, намира приятел и работодател в лицето на кмета К. Илиев: Мечтаех да се занимавам с коли и мотори, но високата скорост ми отне шанса

Държавата се прави, че помага на пострадали хора като мен, но ми удържат пари и от заплатата, и от пенсията

 

28-годишният Евгени Фандъков посреща и изпраща гостите на кмета на община Ихтиман Калоян Илиев. Младият мъж е изгубил лявата си ръка в жестока катастрофа преди 11 години. Самият той оцелява по чудо, но инцидентът бележи живота му завинаги. Този физически проблем съвсем не му пречи да е усмихнат млад човек. Той е изпълнен с енергия и жажда за живот.

Калоян Илиев

„В момента правя ремонт на двигателя на автомобила си. Картерът се напука и маслото тече. Сам го разглобих с едната си ръка, извадих го и отидох да купя нов до близка автоморга. Днес ще го оправя окончателно и ще сложа точка на ремонта”, разкри Евгени и с чувство за хумор уточнява, че мерцедесът е негов набор, произведен 1989 година. Евгени се гордее, че шофира сам колата си. Споделя, че познава много хора като него, които дори са автомобилни състезатели.

„Единственият помощник, който имам, е брат ми. За ремонта той ми донесе една лебедка и ключ №17, други помощници нямам.”

Евгени е завършил местната гимназия ПГ „Васил Левски”, специалност „Механизация на сервизна и стопанска техника”. „Исках да се занимавам с ремонт на коли и мотори. Страшно много ми се удаваше и планирах това да е животът ми, но точно на 17 години, малко преди да завърша гимназия, излезе модата всички да сме на мотори. И аз си купих и с висока скорост един ден се ударих първо в две дървета последователно, след това в стълб и после в още две дървета. Целият бях потрошен. Лежах 12 дни в кома, но медицинският екип на „Пирогов” направил поредното чудо, като са ме върнали на белия свят. Сега съм инвалид с пенсия от 120 лв. Кандидатствах за работа в общината по европейска програма и от август месец съм технически сътрудник на кмета Калоян Илиев. Не познавам по-свестен и търпелив човек от него. Гордея се с прекрасния площад, който построи, със сцената, с фонтана. Няма гост на малката ни община, който да ги види и да не се възхити”, разказва още Евгени и добави: „Трудно ми е да повярвам в Бог след всичко, което преживях, и след положението, в което съм. Гледам назад и се учудвам аз ли съм бил това момче на онзи мотор? Бих искал да кажа на всички млади момчета – не правете моята грешка, защото като стане най-лошото, връщане няма. Не може да се превърнем във всемогъщия Брус като Джим Кери и да поправим нещата. Обичам да гледам този филм, но такива чудеса стават на кино.”

Фандъков, който живее самостоятелно, мечтае да срещне голямата си любов. Той е огорчен и учуден от факта как държавата товари хората с увреждания, докато се прави, че им помага.

„Вземам пенсия след решение от ТЕЛК. В момента съм на трудов договор в общината и сега се оказва, че ми се правят удръжки за осигуровки и от заплатата, и от пенсията. Това не е ли обир? Държавата от две места да удря един и същи човек. В същото време да дава толкова много социални помощи, особено за ромите, които раждат деца само заради парите, които им отпуска държавата. Малолетни раждат деца и получават помощи. Раждат болни деца. Ромите, които в Ихтиман са доста, са много болни. Доста от тях получават инвалидни пенсии още от младини.

Политиците трябва да пресекат тенденцията ромите да правят бизнес с децата си. Смятам, че на тях не им се работи. Имат навика да стоят пред кабинета на кмета и да искат пари. Аз ги питам каква работа са свършили, че да искат пари. Дежурният отговор е, че няма какво да работят, а в същото време на таблото в общината има обяви за работа”, категоричен е Фандъков.

Евгени много се гордее с местната рок банда „Айсберг”, която навършва 30 години и в събота ще отбележи празника с грандиозен концерт на площада. „Това е една от най- популярните банди в града. Ражда се по време на бума на рок музиката в България в края на 80 години. Зная, че е основана през лятото на 1988 година от Николай Балабанов, който е директор на читалището в града. „Айсберг” имат записани десетки песни в националното радио, имат няколко албума. Страхотни са, имат самостоятелен филм рецитал. В групата свири и Владимир Вандов. Кметът Илиев също е техен фен”, пояснява Фандъков.