Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияФутболни фенове на ЦСКА и „Левски” посяха смут в столицата, свидетели: Обикалят...

Футболни фенове на ЦСКА и „Левски” посяха смут в столицата, свидетели: Обикалят с водка в ръка, псуват и заплашват преминаващите

 

Футболни фенове внесоха смут у столичани покрай вечното дерби ЦСКА – „Левски”, което завърши 1:0. „Вървейки до стадиона, футболни фенове заплашваха преминаващите с думите: „Ако не сте от „Левски”, ще си имате сериозни проблеми с нас, внимавайте кого избирате”, заяви пред репортер на в. „Вяра” столичанин, станал свидетел на синьото шествие. „С моя приятел спряхме на светофар в центъра на София в близост до Националния стадион                   „Васил Левски” и бяхме потресени от видяното. Отвсякъде хвърчаха бомби, пиратки, бутилки и кутии с цигари, повечето фенове бяха видимо пияни, караха се помежду си, крещяха на полицаите, размахваха ръце на преминаващите шофьори по улиците. Феновете винаги са били активни не само на трибуните, но и на улицата”, разказаха пред екип на вестника столичани.


Послание от привърженик на ЦСКА пък гласи: „Призивът ни към теб е да даваш всичко от себе си и да подкрепяш докрай ЦСКА (София) на стадиона, но да бъдеш активен и извън него! Бъди рамо до рамо с останалите, когато удари часът на битката!”

Това „послание“ се мъдри на видно място в официалната страница на фенклуб „Сектор Г“ – една от най-мащабните организации на футболни фенове у нас. Под шапката му влизат десетки подразделения на „армейските“ привърженици из цяла България. Хиляди български младежи следват този „кодекс“. „Въпросът е какво би се случило с авторите на тези текстове в някоя нормална държава? Защо българската държава продължава сама да отглежда футболните хулигани? Липсата на реакция спрямо тези откровени призиви към насилие е само капка в морето?, питат хората и заявяват, че футболното хулиганство няма цвят. „Тези хора не ходят на мач, а на битка”, казват още хората.

„Обществото обаче си трае – голяма работа, че някакви гамени пак са се сбили и са хвърляли бомби. Толкова свикнахме, че ги приехме за част от живота ни. Че и официално сдружение си направиха – то ни диктува как да мислим, особено покрай избори. Днес видяхме погроми над фенклубове, изпочупен автобус, строшена ограда, опити за нахлуване на терена… Мила, съвсем „невинна“ картинка от футболното ни ежедневие.

За мен това е безобразие, това е недопустимо. Въпросът ми е защо е нужно всичко това, какво удоволствие изпитва човек от това да руши, да заплашва и да крещи като обезумял по булевардите, на стадиона”, кагерично заяви свидетел пред в. „Вяра”.

„Въпросът е защо политиците ни не желаят да се изправят лице в лице с този обществен тумор? Защо не действат превантивно и решително, а само констатират броя на счупените глави, ранените полицаи и подпалените трибуни. Проблемните футболни ултраси са малцинство дори в самите агитки. Абсурдно е да се смята, че държавният апарат, който поддържа Министерство на вътрешните работи с почти 1 млрд. бюджет годишно, няма ресурс да се справи с някакви футболни вандали. Две са логичните обяснения и двете са еднакво неудобни за властта. И двете водят до кошмарния извод, че държавата практически нарочно се е докарала до това дередже”, смятат общественици.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular