Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСанданскиПредседателят на ОбС-Сандански Г. Георгиев обработва 30 дка лозя в село Плоски,...

Председателят на ОбС-Сандански Г. Георгиев обработва 30 дка лозя в село Плоски, пласира по 20 000 бутилки вино годишно

Зарязах работата в София, дойдох в Плоски, влюбих се в селото и си купих лозя, с малък кредит направих избата, тепърва предстои да развия търговията

Хубавото вино изисква не само мотика, но и молитва, е тайната рецепта на председателя винопроизводител, признава: Не разчитам на еврофондове, а на труда си

 

Председателят на Общинския съвет в Сандански Георги Георгиев стана топ винопроизводител.

„Хубавото вино изисква не само мотика, но и молитва. Господ помага на трудолюбивите”, това е рецептата на Георги Георгиев, който стана собственик на малка бутикова винарна в село Плоски. Любопитна подробност е, че преди да стане винопроизводител, той се занимавал с издателска дейност.

„Напуснах столицата и си купих къща в Плоски. Като се разхождах из баирите на селото, се възхитих от хубавите лозя. Никой от рода ми не се е занимавал с лозарство, аз съм първият. Покрай къщата, която си подредих, преди 5-6 години реших да си купя и 30 дка стари лозя. После добавих още 20 и сега имам масив от 50 дка. 10 дка стари лозя при нас струват 10 000 лева. Няма нищо по-хубаво от това да се грижиш за лозе. Истината е, че пада голям труд, но си заслужава. Удовлетворението е много голямо. Ще ми се повече млади хора да запретнат ръкави и да се възползват от богатствата на земята в нашия край. За да се произвежда вино, се изискват честност, любов към виното и трудолюбие”, разказа още той на чаша кафе. Председателят винопроизводител изненадва своите гости в кабинета на Общинския съвет, като им сервира чаша кафе, облепена с виц или анекдот. Така започва всяка среща с председателя. „Искам да е весело, защото само тогава върви работата”, уточнява Георгиев и добавя: Знаете ли кое е първото чудо, което Исус извършва – превърнал е водата във вино в Кана Галилейска. А знаете ли, че и днес стават такави чудеса. Например – всеки е виждал как от винзаводите излизат цистерни с вино. Но никой никога не е виждал да влизат камиони с грозде”.

Винената страст на санданския председател пламва през 2015 г. Сега той пълни по 30 000 бутилки всяка година. 20 000 от тях пласира почти веднага на пазара в страната. 10 000 винаги оставя, за да се похвали един ден с хубаво отлежало вино.

Георгиев произвежда най-хубавото вино от сорта „Старо мелнишко”, което е с тъмночервено на цвят.

„Започнах с вярата, че като вложа качествено грозде, ще пием истинско вино. В добавка към виното получавам и невероятните емоции от обгрижването на лозята и производството на елексира. С годините се радвам на нарастващ интерес към моя продукт. Вече имам опит зад гърба си и чувствам как израснах в занаята чрез самоограмотяване, курсове, семинари, дегустации. Разбира се, с мен са най-добрите ми приятели, които са изявени и прочути винари. Трябва всеки да знае, че само с грозде и бидон може да достигне най-много до възхищението на съседа по мазе, но не може да се радва на професионални успехи”, допълни Георгиев.

Той разполага със стоманени съдове за винефициране на над 30 вина годишно, които са основата на кокетната винарска изба в село Плоски. „Със заплата на председател на Общинския съвет не може да се генерират средства, за да се стартира подобен бизнес. Направих избата с малък кредит. Но всичко много бързо се изплати и сега дори генерирам мъничка печалба. Истинската ни търговска дейност обаче тепърва предстои”, убеден е Георгиев.

Бутилката вино розе или червено с марката „Винарна братя Георгиеви” се намира в търговската мрежа срещу 10 лв.

„Не разчитам на европейските фондове, разчитам на труда си. За мен виното е най-великолепната напитка, а девизът ми е вино до доказване на противното.”

RELATED ARTICLES

Most Popular