Ги Верхофстад: Британците могат да останат в ЕС, ако поискат това

  •  Ако направят това, те ще видят един различен съюз, без специални изисквания, без излишна сложност, но много по-силен, смята преговарящият от името на европарламента

 

Великобритания може да остане в ЕС, ако нейните граждани и правителство решат това и променят мнението си отпреди година. Това каза в интервю за „Велт ам Зонтаг” Ги Верхофстад, главен преговарящ по Брекзит от страна на Брюксел.

Заедно с това той подчерта, че Лондон не може да очаква непрекъснати отстъпки от страна на ЕС в преговорите. Верхофстад посочи, че Великобритания трябва да спазва правата на гражданите на ЕС до окончателното напускане на общността през 2019 г. Според него, пътят за Великобритания към ЕС остава отворен, но преговорите за напускането може да се окажат особено трудни и мъчителни. “Нека Тереза Мей първо изпълни ангажиментите си към бюджета на ЕС, а после ще преговаряме за условията по излизането им”, каза още преговарящият.

Британският министър на финансите Филип Хамънд пък заяви, че страната му се нуждае от безпроблемен преход по време на Брекзит като се постигне ново митническо споразумение с ЕС, което да избегне бюрократичните препятствия пред търговията. Министърът посочи, че Брекзит означава, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия му съюз, но че желае излизане, с което да бъдат запазени работните места и инвестициите, предаде Reuters.

„Говорейки за Брекзит, който подкрепя британските работни места, британските инвестиции и британския бизнес, аз имам предвид Брекзит, който избягва подобни ръбове на пропасти“, заяви Хамънд. Той посочи, че Брекзит би означавал „това да се отделим безпроблемно от митническия съюз, в който сме в момента към нови споразумения, които ще продължат да позволяват на британските стоки да се вливат, не само без тарифи, но и без забавяния и бюрокрация“.