Градоначалникът на Благоевград Ат. Камбитов предлага кметовете да глобяват шофьорите нарушители: Не е нормално несъбраните санкции да са 65-70 млн. лв.

Кметовете на Благоевград и Стара Загора Атанас Камбитов и Живко Тодоров

 

Кметовете да събират част от глобите на шофьорите нарушители. Това предлагат кметовете на Благоевград и Стара Загора Атанас Камбитов и Живко Тодоров. Идеята е кметовете да могат да глобяват по Закона за движение по пътищата за превишена скорост и преминаване на червен светофар, изтъкнаха те по bTV. В момента в повечето градове няма контрол, защото няма достатъчно полицаи, които да патрулират, камерите също не са достатъчно, посочиха те. Местните власти обаче могат да разположат камери на цели участъци, да глобяват и така, с времето, шофьорите ще се дисциплинират. Градоначалникът Камбитов коментира и случая, при който загина 19-годишната Фатиме, блъсната от самосвал на пешеходна пътека в града.

„Един нелеп инцидент за съжаление с фатален край. Момичето тръгва да пресича, камионът, който е натоварен над 35 тона, му дава предимство и след това при десен завой тя попада под задните гуми на тежкотоварния автомобил. Това го казвам, защото този инцидент няма отношение нито  с контрола, нито с обезопасяването на кръстовището. Но този инцидент показа едни други проблеми.  Ангажимент на общините е да осигуряват условия и безопасна среда, но контрола не е в наши ръце. В момента въпросното кръстовище е хипер обезопасено – спящи полицаи, допълнителна сигнализация. Имаше спящ полицаи и преди, но въпросът е във санкциите и контрола, каза градоналчаникът Камбитов. Той изтъкна, че не е нормално несъбраните санкции от шофьори нарушители да са 65-70 млн. лв. „Това означава, че механизмът не е ефективен. Този, който нарушава, трябва да знае, че не може да избяга от глобата. Има си механизми за това. Примерно – превеждат ви заплатата и веднага ви спират за глобата, каза още Камбитов.  Той допълни, че санкциите трябва да са категорични, а не както сега – отнетите за нарушения точки се възстановяват с курс и плащане на някакви пари. Камбитов допълни, че хората сами търсят отговорност от общините. Ето, показателен е последният пример. Те казват: Кмете, ти отговаряш за града. В този ред на мисли, след като ни се вменява отговорност, трябва да ни се дадат и права, допълни Камбитов.