Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияИ Радев потвърди, че България ще участва в иранския транспортен коридор

И Радев потвърди, че България ще участва в иранския транспортен коридор

 

България ще се включи в иранската инициатива за мултимодален транспортен коридор “Персийски залив – Черно море”, потвърди по време на официалното си посещение в Армения президентът Румен Радев.

“С президента на Армения се обединихме около позицията, че нашите две страни имат стратегическо положение и ние трябва да го оползотворим. Затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен коридор “Персийски залив – Черно море”, който ще даде възможност да се възползваме от задълбочаването на политическите ни отношения”, каза държавният глава на пресконференция със своя арменски колега Серж Саркисян в Ереван.

Транспортният коридор “Персийски залив – Черно море” е иранска инициатива, която трябва да свърже четири държави – Иран, Армения, Грузия и България. При посещението си в Техеран още през лятото на 2016 г. премиерът Бойко Борисов според чужди медии е обявил, че България ще се включи в инициативата чрез пристанищата си във Варна и Бургас.

В Армения Румен Радев добави, че приветства идеята на арменския си колега да бъде организирана среща на транспортните министри от всички държави, които са заинтересовани от транспортния проект. В момента се нуждаем преди всичко от свързаност – транспортна, енергийна, дигитална, за да можем да разгърнем потенциала на нашите икономики, заяви българският държавен глава.

Той посочи, че целта на посещението му не е само да се интензифицират контактите на високо политическо ниво, които са предпоставка за взаимодействие и развитие във всички области от взаимен интерес. Целта е да имаме конкретен напредък в редица области, затова в делегацията ми са включени не само представители на президентската администрация, но и на българското правителство, на парламента, на българския бизнес, посочи Радев.

“Нашите народи очакват много по-тясно и резултатно сътрудничество. Ние им го дължим и затова сме тук заедно днес – да продължаваме да го развиваме”, заяви Румен Радев.

С президента Саркисян двамата са обсъдили двустранните отношения и са изразили задоволство от стабилното състояние на търговския обмен в последните 10 години, но по думите на Радев обемът на двустранната търговия не ги задоволява. Смятаме, че можем да постигнем много по-големи обеми и да разширим сферата на нашето търговско-икономическо сътрудничество, каза президентът.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular