Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияБивш посланик: Няма никакъв смисъл да поддържаме илюзията, че МИГ-29 струват нещо,...

Бивш посланик: Няма никакъв смисъл да поддържаме илюзията, че МИГ-29 струват нещо, по-добре да купим F-35A

 

При цялото забавяне с новите изтребители добрата новина е, че можем да преминем директно към F-35A. Това разкрива в социалните медии бившият посланик в Русия Илиян Василев.

„Вчера приятел ме насочи към страницата на „Локхийд Мартин“, базисната цена е около 80 млн. долара, което значи, че ескадрилата е около милиард долара. Плюс оръжейни системи, стават около 100-120 млн. По-скъпите варианти за самолетоносачи и за вертикално излитане не са ни нужни. Това е инвестиция за минимум 20 години, което означава около 80 млн. долара на година, сума, която в никакъв случай не е извън нашия джоб.

Второ, има смисъл да направим съвместно звено с румънците с тези самолети, за да намалим разходите по по поддържането им. Няма никакъв смисъл да поддържаме илюзията, че МИГ-29 струват нещо. Те на практика са слепи, силно ограничени като комуникационни и радиолокационни и най-вече автоматични информационни системи. Дано не стане нужда, но в конфликт ще падат като круши, защото единственото, за което стават, са паради. А новите F-35 могат да работят с навигационни и комуникационни системи на НАТО, включително със сателитите и АУАКСИТЕ.

С този министър разбира се нищо не може да се получи – той има мисия да тупа всячески топката. И последно, за хората, които още твърдят, че разходите за отбрана са напразно похарчени средства. Винаги когато България е била във възход като нация – тя е стъпвала върху силна и боепоспособна армия, върху авторитетно и уважавано офицерство и войска.

При над 10 млрд. лв. корупционен данък – дисциплинирането на разходите и на поведението на политиците, чрез фокусиране върху програми на сигурността, само ще стабилизира развитието и направи растежа ни устойчив.

 

Снимка

Според Василев между МИГ-29 и F-35A изобщо не може да става дума за сравнение

 

RELATED ARTICLES

Most Popular