Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковИнж. Рътаров: Улиците в селата заприличаха на изоставени гробища, кметът Георгиев се...

Инж. Рътаров: Улиците в селата заприличаха на изоставени гробища, кметът Георгиев се интересува само да налива бетон в Самоков и Крайречната зона

10 граждани притиснаха до стената градоначалника на публичното обсъждане на бюджета, Кирил Бонев каза, че не са предвидени средства за бездомните

 

Кметът на Самоков Владимир Георгиев прилича на един самозабравил се управник, неглижира проблемите на 26-те села в общината и се интересува само от строителството в центъра на  Самоков и в Крайречната зона.

22-ма съветници предпочетоха да пропуснат публичното обсъждане в Самоков.

Това избумка на общественото обсъждане на бюджета на Самоков инж. Христо Рътаров. Той поиска паметниците на дейците от Самоковската комуна и на другите т.н. антифашисти да бъдат демонтирани и на тяхно място да бъдат поставени статуите на достойните самоковци, които са били малтретирани и съдени от т.н. партизански съд в Чамкория и впоследствие ликвидирани в периода от края на септември 44-та година до средата на месец март 45-а.

Рътаров предложи на градоначалника да отиде в с. Рельово и да види с очите си, че главната улица в селото е в плачевно състояние. Според него подобно е състоянието на всички улици във всички села в община Самоков. Той ги оприличи на изоставени гробища. Рътаров предложи пренасочване на сумата от 60 хил.лв., предвидена за асфалтиране на пътя до „Червената земя“, където по думите му не живеел почти никой, за подобряване на инфраструктурата в селата в община Самоков.

Едва около десетина граждани проявиха интерес към обсъждането на проектобюджета на община Самоков за 2018 г. Сред тях бяха Ангел Бондов, Николай Христов, Георги Николов, Благовест Коларов, Бойчо Стамболийски, Славчо Георгиев, Христо Петров Рътаров, Димитър Слатински, Бойко Чилингиров, трима директори на детски градини, Николай Гешев – кмет на с. Доспей, и Георги Хаджийски – кмет на с. Драгушиново. Останалите присъстващи бяха служители от общинска администрация. На обсъждането дойдоха и двама съветници от МК „Самоковци за Самоков” – инж. Петър Георгиев и д-р Димитър Панев. От групата на ГЕРБ присъстваха Катя Янакиева и Ирена Гелова, от Реформаторския блок – Васил Зашкев, БСП отчете присъствие в залата с Николай Николов, Бойка Михайлова и Любомир Борисов и народния представител Радослав Стойчев. Сред присъстващите бе и председателят на ОбС Силвия Стойчева. Незнайно защо Стойчева реши да заеме място не на трибуната, а се настани сред публиката и отправяше смразяващи погледи към ораторите, коментираха присъстващи. Гражданите имаха въпроси и към народния представител от БСП Радослав Стойчев, но той предвидливо напусна залата минути преди да е приключило обсъждането. Останалите 22-ма съветници не проявиха интерес към разпределението на парите в общината, коментираха присъстващи. Кметът Владимир Георгиев, заместничката му Сия Шехтанова и главната счетоводителка представиха проектобюджета в цифри. Цялата процедура продължи едва 29 минути. Последваха обаче 2 часа въпроси от страна на гражданите. Питанията на инж. Христо Рътаров, Бойчо Стамболийски, инж. Славчо Георгиев от СНЦ “Коалиция за граждански проекти“, кмета на Драгушиново Георги Хаджийски, Бойчо Стамболийски успяха да притеснят кмета Георгиев. Буквално той беше притиснат до стената и на моменти се объркваше и се правеше, че не разбира какво го питат, коментираха хора от залата. „Шехтанова непрекъснато се опитваше да го спасява. Тя цитираше произволно избрани цифри и по този начин замъгляваше нещата”, отбелязаха присъстващите общественици.

Кметът на Драгушиново Георги Хаджийски заяви, че е входирал в деловодството на община Самоков предложение за стартиране на процедура по изменение на съществуващата наредба за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза. Той обеща да изготви мотивирано предложение до Общински съвет-Самоков. Както е известно, селските кметове са без никакви права относно разпореждането с бюджетните средства. Георгиев препрати и това предложение към съответното предстоящо гласуване в Общинския съвет. Общественикът Славчо Георгиев пред „Вяра“ коментира: „Защо ОбС залата е празна при обсъждането на проектобюджета за 2018 г.? В залата видяхме болюк чиновници и десетина граждани. Или пък може би след толкова години управление на социалистите хората им нямат  доверие и затова смятат, че няма нужда да се обсъжда бюджетът”, добави Георгиев. „Предварително е ясно съветниците как ще гласуват относно бюджета. Защо? След декемврийската сесия кметът Георгиев, за да им замаже очите на съветниците, ги покани на грандиозен банкет в местен ресторант, за да им се отблагодари, че всички единодушно гласуват предложенията му за решения“, предположиха граждани.

Пред „Вяра“ се оплака и Василка Сарафиева от Самоков: „Дванайсет години пиша жалби до община Самоков, а в отговор нищо не получавам. До комисията в ТСУ също имах входирано питане и отговор не получих. Става въпрос за р. Гръчко дере на ул. “Васил Захариев“. След наводнението нищо не е правено там. Спешна е нуждата от нов мост”, сподели Серафиева.

Ивайло Мирчев от Говедарци пък се интересува кога най-сетне ще направят водопровод, кога ще асфалтират улицата му, за да не гази локвите пред дома си, кога ще се почистят нерегламентираните бунища? „Прави впечатление огромните суми от над 200 хил. лв. за спортни площадки в няколко училища. Това са над 1 000 000 лв. давани за съоръжения, за спортни площадки по дворовете на училищата. Какво има на една спортна площадка? – попитаха в залата гражданите. „Ще правим пак нов проект на Ларгото за благоустрояване за 930 хил.лв., значителни суми са предвидени за саниране на сградите на общината, РУП-Самоков и ОУ “Митрополит Авксентий  Велешки“, изграждане на физкултурен салон на ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ и др. на проектната стойност 4.1 млн.лв. За чистота, по ОП “Строителство, ремонт и озеленяване“ са предвидени 1 914 005 лв., за други дейност по културата  400 565  лв.”, като заяви, че това слабо го интересува, затова той не прояви интерес към общественото обсъждане, а зададе въпросите си чрез в. „Вяра“:  „Защо в така представения проектобюджет не са включени средства за социално слабите и бездомните хора в общината? Защо не се възползват от средства, които се дават безвъзмездно от ЕС за социални дейности? Защо чиновниците си затварят очите пред бедни, страдащи, немощни хора, неполучаващи закрила от социалната служба в общината?, пита председателят на НПО “Милост за слабите” Кирил Бонев и добави: „Свидетели сме, че по улиците денонощно движат бездомни, просещи, социално слаби хора, едни влачат на гръб дърва за огрев от рухнали постройки, други ровят по кофите за боклук, защото не са могли да получат помощ. Защо не видях заделени средства за залесяване на общинските гори. В дворовете на горските стопанства виждаме конфискувани стотици кубици гниещи трупи, дърва за огрев, които са оставени като веществени доказателства, вместо да бъдат реализирани за такива хора. Гражданското общество счита, че трябва да бъдат осъдени  подбудителите и фалшификаторите на така представения проектобюджет. Съмнявам се, че този бюджет ще бъде в услуга на гражданите и за просперитета на община Самоков. Чиновниците са разширили бюджета, за да разполагат с пари. Тазгодишният бюджет се различава от миналогодишния с около 3 млн. лв. Откъде идва тази разлика, кое налага да има тази разлика, кое е допринесло и кой ще бъде източникът за тази цифра, като не виждаме ръст на приход?“, добавя Бонев.

Не стана ясно дали за двата часа, през които беше осъществено публичното обсъждане, е бил воден изискуемият протокол. След приключване на разискванията инж. Славчо Георгиев поиска да му бъде предоставено заверено копие от споменатия протокол, но такова не му беше предоставено. Междувременно по време на самото публично обсъждане присъстващите граждани неколкократно обърнаха внимание на обстоятелството, че озвучаването в залата не е на необходимото ниво, микрофоните  изключени, колони шумят, пробиват ти мозъка и по тази причина по някои от изказванията на гражданите не беше взето отношение.

Един доста важен въпрос, поставен от гражданите, също остана без отговор – общината разполагала и с 9.8 млн. лв. остатък от депозити от предходния период. Присъствалите на обсъждането така и не разбраха в тази сума включени ли са обявените преди няколко месеца постъпления от  2 млн.лв., преведени от Оманския фонд във връзка с проекта Супер Боровец? Колко милиона лева е общинският дълг? Също не стана ясно как върви обслужването на кредитите, взети по Закона за общинския дълг? Слатински зададе на кмета Георгиев следния въпрос: „Така и не се разбра дали миналогодишният бюджет е бил успешен и дали може да служи като еталон спрямо предлагания за 2018-а проектобюджет?”

Гражданите, които заявиха своите мотивирани изложения, накрая спонтанно стигнаха и до заключението, че трябва да инициират изготвянето на Петиция по въпросите, дебатирани на публичното обсъждане. Те са в готовност след обявяването на решенията от сесията, ако е необходимо, да обявят и гражданско неподчинение.

 

RELATED ARTICLES

3 COMMENTS

  1. Кмета и председателката на общински съвет незабавно да си подадат оставката ,аман от крадци и далавераджии

  2. Браво Рътаров, попитайте го защо, явно пиар и повече келепир пада от тези обекти, всичко това добре, но какво ще го правим този кавал, като вече сме го избрали, както се казва!

Comments are closed.

Most Popular