Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятИран одобри 520 млн. долара за ракетната си програма

Иран одобри 520 млн. долара за ракетната си програма

 

Иранският парламента гласува отпускането на 520 млн. долара за развитието на балистичната програма на страната. Те ще се използват и за финансиране на регионалните дейностите на въоръжените сили на Иран.

“Американците трябва да знаят, че това е само първата ни стъпка”, предупреди председателят на парламента Али Лариджани, след като обяви, че парламентаристите са подкрепили с огромно мнозинство серия мерки, чиято цел е “справянето с терористичните и авантюристични действия на Съединените щати в района”.

Този законопроект се подкрепя от външното министерство и правителството и е част от поредица мерки в отговор на приетия наскоро от Конгреса на САЩ закон, предложени от надзорния съвет, който следи за изпълняването на споразумение с големите сили по иранската ядрена програма, каза днес иранският заместник-външен министър и висш преговарящ Абас Арагчи, цитиран от БТА.

През юли САЩ наложиха на Иран нови санкции, насочени срещу неговата ракетна програма.”САЩ остават дълбоко загрижени от пагубните действия на Иран в Близкия изток, които саботират стабилността, сигурността и благоденствието в района”, заяви тогава говорителката на американския Държавен департамент Хедър Науърт. Тя осъди “трайната подкрепа на Иран за терористични организации като Хизбула, Хамас и Ислямски джихад, които заплашват Израел и стабилността в Близкия изток”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular