Италия обяви извънредно положение заради взрив в австрийски газов хъб

 

Експлозия в терминала Баумгартен взе жертва и спря доставките на синьо гориво за редица европейски страни

 

Голяма експлозия в едно от най-големите газови съоръжения в Австрия взе една жертва и рани 18 души във вторник сутринта, предадоха световните агенции. Заради аварията са спрени доставките на гориво от терминала в Баумгартен за редица европейски държави. Най-засегнати са Италия и Словения, има прекъсвания в снабдяването с газ за Унгария и Хърватия, предадоха световните агенции.

Терминалът Баумгартен е основният газоразпределителен център в Австрия, където се извършва търговия с руски и норвежки газ за вътрешните нужди на страната, както и за Германия и Италия.

Заради спирането на доставките в Италия беше обявено извънредно положение. Страната внася 80% от природния газ, който използва, а една трета от това количество идва от австрийския хъб. Министърът на икономическото развитие Карло Календа обяви, че има сериозен проблем с доставките на руски газ. По думите му инцидентът подчертава необходимостта от диверсифициране на газовите доставки чрез Трансадриатическия газопровод (ТАП) – проект, който среща съпротива от местни политици и екогрупи.

Министерството на икономическото развитие все пак подчертава, че Италия не е застрашена от непосредствена енергийна криза, тъй като има достатъчно газови резерви.

Предполага се, че технически проблем е причинил взрива в терминала в Баумгартен, съобщиха от австрийската полиция в Туитър. От компанията съсобственик на хъба “О Ем Ви” обявиха, че възстановяването на работата на съоръжението ще отнеме дни.

След взрива в Баумгартен осигуряването на газ за Австрия става от запасите в австрийските газови хранилища.

Цените на природния газ и електроенергията в Европа днес скочиха, а петролът сорт „Брент” поскъпна над 65 долара за барел за първи път от юни 2015 година, увеличавайки ценовата разлика спрямо американския лек суров петрол.

Взривът в терминала Баумгартен, разположен източно от Виена на границата със Словакия, е станал в 8,45 ч. (9.45 ч. българско време) и е предизвикал пожар. Ситуацията бързо е била овладяна. Пожарът е потушен, но терминалът остава затворен.

Един от пострадалите е в тежко състояние, а останалите 17 са с по-леки травми. Повечето от тях са с изгаряния и са били транспортирани с хеликоптери до болница.

На терминала работят постоянно около 50 души и външни служители по договор, всички те са евакуирани. В спасителната операция са участвали 200 души.

Районът остава под полицейски контрол.

По-рано полицейски източник съобщи за около 60 ранени, но тази информация бе опровергана.

Собственици на хъба са австрийската компания “О Ем Ви” (ОМV) и руската “Газпром”. Годишният капацитет на терминала е 40 милиарда кубични метра. Открит през 1959 г., той е един от основните газови хъбове в Централна Европа.

Руският газов гигант “Газпром”, който е и един от основните доставчици на газ за терминала, каза, че работи за преразпределяне на газовите потоци след инцидента. Концернът увери, че прави всичко възможно доставките до клиентите да не бъдат прекъсвани.