Откриха строителя Иван Велинов заклан и закопан в двора на приятеля му Атанас Атанасов в с. Жиленци, скарали се за брадва

 

Иван беше жестоко убит от съседа си Атанас

Атанасов оправдал кървавата брадва пред полицията с невинното: Клах теле

Атанас и Иван бяха постоянно заедно, съседи са, коментира кметът на Жиленци Камен Златков

Никой в селото не може да повярва, че Атанас е подходил с такова зверство към приятеля си

Криминалисти откриха обявения за изчезнал Иван Велинов заклан и заровен в двора на приятеля му Атанас Атанасов. 67-годишният Атанас Атанасов от кюстендилското село Жиленци убил с брадвата си мъжа и заровил тялото му в имота си в крайната махала Мазнево. Преди това двамата се спречкали заради една брадва. Именно с нея Атанасов убил Велинов. Закланият Иван Велинов бе обявен за общодържавно издирване от полицията, след като изчезнал от дома си още на 8 юни. Той има двама синове, единият от тях установил, че го няма, след като решил да го провери през уикенда. След серия опити да бъде намерен най-накрая криминалистите стигат и до авера му Атанас Атанасов. Двамата често имали спорове, разказват хора от селото. Така се стига и до убийството на Иван. Той отишъл при приятеля си и отново започнали да спорят кой на кого откраднал инструменти от двора. В яда си Атанас скочил, взел брадвата и започнал с всички сили да налага Иван по тялото и лицето. След като убил по особено жесток начин Иван, решил да прикрие следите. Започнал да влачи тялото през целия двор и накрая го стоварил в една дупка. Там окосил тревата и покрил тялото, така че да не може да бъде видяно от никого.

Кметът на Жиленци също оказал съдействие по издирването на Иван

Влизайки в двора на убиеца, разследващите забелязват секирата с кръв, а възрастният мъж най-невъзмутимо заявил, че наскоро клал теле. При последвалото претърсване в имота на убиеца намерили и тялото на Иван, което от високата температура започнало да се разлага. „Беше просто ужасна гледка. Да не говорим за миризмата, която се носеше. За убиеца можем да кажем, че е с нисък социален статус и често прибягва до чашката“, коментираха запознати със случая. Убиецът Атанас живеел с доведената си дъщеря, Иван пък живеел сам. Бил родом от граничното Гюешево. Старецът не дал логично обяснение за това кое го е накарало толкова зверски да посегне на живота на приятеля си. Даже не заявил и че се разкайва. Коментарите в село Жиленци бяха, че той явно е нанесъл ударите, след като злоупотребил с ракията.

„Атанас и Иван бяха постоянно заедно, не съм чул да са имали спорове или проблеми. Води се разследване и не мога да кажа повече по темата. Те живееха един от друг, на около 100 метра, в края на селото“, коментира темата и кметът на Жиленци Камен Златков. Закланият Иван често се карал със съседката си, която пък забелязала, че не го вижда няколко дни.

Трупът на убития е закаран за аутопсия в кюстендилската болница, извършителят на убийството е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ – Кюстендил. Работата по започнатото досъдебно производство продължава под прякото наблюдение на прокурор от ОП – Кюстендил.