Изкупиха тютюна за 7,36 лв. в гоцеделчевското село Господинци, 8 семейства чакат да им преведат парите

Ахмед Ходжов

Кметът Ахмед Ходжов: И за 10 лв. да го изкупуват, малко хора ще се върнат към този бизнес

Кърджалийската фирма „Саке” изкупи произведените в гоцеделчевското село Господинци количества тютюн, съобщи кметът Ахмед Ходжов. Останалите малко на брой тютюнопроизводители в селото имаха сключени договори с фирмата. Средната цена, на която бе изкупен тютюнът в Господинци тази година, е 7,36 лева. Това е с почти един лев повече спрямо миналата година, коментираха производители, които споделиха, че вече чакат фирмата да преведе парите им.

Само осем са семействата вече в гоцеделчевското село  Господинци, които се занимават с тютюнопроизводство.  Произведеното от тях тази година количество тютюн е около 4-5 тона. Това количество на фона на минали години, когато повечето жители са произвеждали тютюн, е нищожно, коментираха в селото. С всяка година тютюнопроизводителите не само в Господинци, но и в целия Гоцеделчевски регион намаляват драстично, сочи статистиката, която кметовете на  населени места правят ежегодно.

„Хората замениха тютюна с производство на зеленчуци и други култури, повечето напуснаха страната и заминаха на работа в чужбина. Дори вече не искат да отглеждат тютюн и в Гърция заради ниското заплащане и там, а предпочитат да берат ягоди в Англия, където изкарват повече”, коментират кметове от Гоцеделчевския регион. „В Господинци тютюнопроизводството е вече в историята. За никого тютюнът вече не е основно препитание, младите хора се реализират или в предприятията в града, или в чужбина, залагат на зеленчукопроизводство. Повечето мъже пътуват за сезонна работа в страната и чужбина като строители и по кампаниите за изваждане на картофите в Гърция. В селото имаме и два цеха, където работят много от жените, други пък се трудят в предприятия в Гоце Делчев. И 10 лева да стане изкупната цена за килограм тютюн, народът вече трудно ще се върне към старата си традиция, когато почти 100% от хората по селата се занимаваха с тютюнопроизводство и разчитаха основно на парите, изкарани от тютюн”, е мнението и на кмета на Господинци Ахмед Ходжов.