Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниБългарияКамери и сензори ще следят товара и скоростта на автомобилите по АМ...

Камери и сензори ще следят товара и скоростта на автомобилите по АМ “Тракия”

 

Внедряването на интелигентна транспортна система ще струва около 7,2 млн. лв.

 

Управление на трафика в тунела “Траянови врата”, претегляне на автомобилите по магистрала “Тракия” в движение чрез сензори, камери за скоростта на движение, информационни табели, за указване на затворени участъци или такива в ремонт и със задръстване – всичко това предвижда новата интелигентна система за управление на трафика, която предстои да заработи през 2019 г.

Прогнозната й стойност е над 7,2 млн. лв. без ДДС, става ясно от обявлението на Агенция “Пътна инфраструктура”. Финансирането е осигурено от Оперативна програма “Транспорт” 2014 – 2020. Целта на поръчката е да се повиши безопасността на движение по магистралата.

Срокът за подаване на офертите е до 17:30 часа на 25 януари 2018 г. Изпълнителят ще бъде избран чрез комплексна оценка, в който водещият критерий е цената с 60% тежест, останалите са за техническите характеристики на системата.

В момента на магистрала “Тракия” има общо 18 автоматични преброителни пункта, които бяха поставени през изминалия програмен период през 2014 г. От тях 12 са разположени върху съществуващи пътни надлези. Освен това има и 9 автоматични устройства за следене на метеорологичните условия, разположени на различни места.

В рамките на новата поръчка трябва да бъде разработена и въведена в експлоатация интелигентна транспортна система в обхвата на АМ “Тракия”, която да съдържа различни хардуерни компоненти и централизиран софтуер за мониторинг, контрол и управление на трафика.

Тази система трябва да бъде интегрирана със съществуващите информационни системи за трафика в АПИ, “доколкото това е възможно и приложимо”, става ясно още от условията по търга. Сред дадените примери е и системата LIMA, която беше създадена, за да бъде в помощ на шофьорите, но не се оказа много удачна и има редица забележки от страна на шофьорите.

Електронните информационни табели (Variable message signs – VMS), които ще бъдат монтирани на различни участъци от магистрала”Тракия”, трябва да бъдат с възможност за отдалечен контрол в реално време.

Чрез камерите, които ще измерват средната скорост на автомобилите, трябва да има възможност и за наблюдение на трафика с цялото прилежащо оборудване в определени участъци.

В поръчката не е посочено къде да бъдат поставени камерите и сензорите за следеното на трафика. Предложенията ще трябва да се дадат от разработчика на системата.

Поръчката е на инженеринг – проектиране и изпълнение. Проектирането на системата трябва да стане за четири месеца (120 дни), а монтирането на съоръженията за около година и половина (610 дни). Изрично е посочено, че крайният срок за въвеждането на интелигентната система е 12 декември 2019 г.

Изпълнителят е задължен и да осигури гаранционното поддържане на системата в следващите пет години след монтирането й. През това време в случай на дефекти, повреди или грешки в системата той ще трябва да ги отстрани за своя сметка.

Освен това изпълнителят е задължен да обучи 10 служители от пътната агенция до един месец след пускане в експлоатация на системата. Обучението трябва да включва всички аспекти на експлоатация и техническа поддръжка на интелигентната системата. Всеки преминал успешно обучението трябва да получи сертификат за работа с нея.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular