Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияКаракачанов поиска наказателна отговорност за Лютви Местан за искането му за признаване...

Каракачанов поиска наказателна отговорност за Лютви Местан за искането му за признаване на турско малцинство

 

Каракачанов призовава прокуратурата да подведе Лютви Местан под наказателна отговорност заради изказването му за признаване на турско малцинство в България.

„Г-н Местан вече доста време се мотае в политиката и в българския парламент и всъщност тук израсна и се научи да говори политически, каза пред БНР съпредседателят на “Обединени патриоти” и министър на отбраната Красимир Каракачанов. “Така че би следвало да е прочел Конституцията на Република България, където много ясно пише, че България не приема колективни малцинствени права, а признава основното правило в международното право – индивидуалните човешки права“, каза още той.

Каракачанов уточни, че в нея не се говори за колективни права било то на религиозни, етнически или други общности и са регламентирани и гарантирани правата на всички български граждани без оглед на тяхната религиозна принадлежност, пол и т.н.

„А г-н Местан отново спекулира и се прави, че не знае за какво става дума. Лично аз смятам, че това беше поредната провокация, която той прави, и трябва някой да вземе мерки“, обясни Каракачанов. Той призовава прокуратурата да се самосезира от изказването на Лютви Местан за признаване на турското малцинство в България и да го подведе под наказателна отговорност.

На въпрос относно намерението на опозицията да иска вот на недоверие министърът заяви, че това е нейно право и не е нещо ново. „Правителството беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. В този смисъл позицията на БСП и ДПС не е нова. Те трудно могат да приемат избора на българските граждани и смятат, че нещо априори им се предлага“, каза Каракачанов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular