Кървав бомбен атентат нанесе щети на посолството ни в Кабул, най-малко 90 са загинали и 380 са ранени, български дипломат: Имахме късмет, че не бяхме в офисите 

0
562

 

Мощен взрив в дипломатическия квартал на афганистанската столица Кабул взе най-малко 90 жертви и рани 380 души. Атентатът е станал в близост до сградата на българското посолство в сряда.

Ударната вълна от атентата в Кабул нанася материални щети и на българското посолство, което се намира в непосредствена близост до експлозията. Дипломатите ни остават невредими, защото експлозията става половин час преди началото на работния ден в посолството, когато те все още не са в офисите си. Именно работните помещения са най-тежко засегнати от взрива.

Временно управляващият дипломатическата ни мисия Николай Димитров увери, че до момента в посолството ни няма информация за пострадали българи при терористичния акт. Дипломатическата ни мисия е от 7 души. Всички са в посолството при взрива и се готвят за началото на работния ден. Първоначално се усети като земетресение, впоследствие вече ударната вълна отнесе всичко. Няма пострадали – просто невероятен късмет. Просто поради ранния час не си бяхме влезли още по работните места и бяхме в спалните помещения, а те са в по-закътаната част на посолството. Най-големите поражения са в офисите ни.

В момента разчистваме всички последици от ударната вълна. Има много счупени прозорци, окачени тавани паднали. На около 200-300 метра от нас се случи, заяви Димитров. Нашето посолство и целият дипломатически квартал в Кабул се намират в така наречения “кръг от стомана” – най-строго охранявания район в града и затова смятан за най-безопасен. Много рядко тук стават атентати, но в последните няколко месеца това вече е вторият атентат, който става с кола бомба. Ние си имаме планове за действие при такива ситуации, колективът е подготвен, никой не е дошъл с някакви неправилни нагласи за това къде отива да работи, коментира Николай Димитров. Външното ни министерство категорично осъди терористичния акт. В официалната позиция се посочва, че потъпкването на ислямските традиции по време на свещения месец Рамадан разобличава радикалната идеология, която се крие зад исляма. Няма пострадали и сред българските военнослужещи в Афганистан, които участват в операция “Решителна подкрепа”, съобщи заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Той увери, че военните ни на място изпълняват плана за действия в подобни ситуации и изрази надежда, че контингентът ни ще се завърне в състава, в който е изпратен.

Броят на жертвите непрекъснато нараства, като информацията за точния брой на загиналите е противоречива.

Д-р Салим Расули, директор на болничната служба в Кабул, каза пред ДПА, че много от пострадалите са в критично състояние.

Атентатът е извършен с цистерна, от която не е останало почти нищо, заяви говорителят на афганистанското Министерство на вътрешните работи Наджиб Даниш.

В района има и други дипломатически представителства и административни сгради, така че мишената на нападението все още не е ясна, отбелязва „Ройтерс”.

Атентатът е причинил и материални щети. Прозорците на много сгради, включително посолства, са изпочупени.

Най-близо до експлозията е била сградата на германското посолство. Сред ранените има и служители на германската мисия в Кабул, а един афганистански охранител на сградата е загинал.

Двама японски дипломати също са пострадали леко при атентата, съобщи ТАСС, като се позова на японската обществена телевизия Ен Ейч Кей.

Посолствата на Франция и Германия също са понесли щети, съобщи френският министър по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез, цитирана от „Франс прес”.

Германски официален източник каза пред „Ройтерс”, че не се знае дали има убити и ранени сътрудници на германското посолство в Кабул.

Китайската държавна информационна агенция „Синхуа” съобщи, че сградата, където се помещава афганистанското й представителство, също е понесла щети. Прозорците на първия етаж били изпочупени. Няма пострадали служители на „Синхуа”.

30 автомобила са били унищожени, посочва ДПА.

Афганистанската агенция „Пажвок” съобщи за ранени журналисти от британските телевизии Би Би Си и Ай Ти Ви. Подробности за състоянието им не бяха дадени.

Афганистанският президент Ашраф Гани осъди строго нападението, съобщи „Асошиейтед прес”.

Той подчерта, че терористите не са спрели да убиват невинни хора дори през свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

До момента никой не е поел отговорност за нападението. Талибаните редовно извършват атаки в Афганистан. Джихадистката групировка “Ислямска държава” също вече има присъствие в страната и пое отговорност за нападения там в последно време.