Tuesday, April 30, 2024
HomeНовиниБългарияКметът на Септември стана първият клиент на антикорупционната комисия

Кметът на Септември стана първият клиент на антикорупционната комисия

 

Кметът на Септември Марин Рачев (ГЕРБ) бе задържан в четвъртък по подозрения в корупция, изразяваща се в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, съобщиха от прокуратурата.

От сутринта в града масирана имаше полицейска операция под ръководството на Спецпрокуратурата, като освен кабинети в общината се претърсваха и частни домове. Междувременно от новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество също обявиха, че са участвали в акцията.

Няколко часа по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Аранаудова и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев разкриха в Пазарджик, че Рачев е задържан за 24 часа и предстои в петък (бел.ред. – днес) да му бъдат повдигнати две обвинения.

“Разследването на Специализираната прокуратура е започнало в края на ноември м.г. Към настоящия момент той е задържан по Закона за МВР. В рамките на утрешния ден Специализираната прокуратура ще повдигне обвинение на лицето за две престъпления към този момент и те са умишлена безстопанственост по отношение на седем сделки. Второто обвинение, за което са събрани доказателства, е сключване на неизгодна сделка. Имот, който като кмет е закупил от едно дружество, чийто собственик е бил той преди”, обясни Арнаудова.

По думите на Гешев предмет на разследването ще бъде “цялото родословно дърво” на кмета на Септември, тъй като с него и негови роднини са свързани много фирми, които “са управлявани, представлявани, собственост на втори братовчедки, съпруги и всякакви други, които в момента не мога да ги възпроизведа”.

“Така че по тази линия, в последните две години, те са получили обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки. Строително-монтажни дейности и работи са извършени за над 13 милиона лева”, уточни Гешев.

“Осъществихме много добър синхрон с наблюдаващите прокурори и следователи. В кратък срок се наложи да подпомогнем прокуратурата с оперативна информация по отношение на действията на определени лица. Не се допусна изтичане на информация. Това означава едно много добро сработване между институциите- прокуратура, полиция и новият орган за противодействие на корупцията”, коментира и шефът на дирекция “Противодействие на корупцията” в антикорупционната комисия Антон Славчев.

Срещу Марин Рачев са подавани множество сигнали за корупционни схеми, като особено активен в това отношение е инициативният комитет “Да спасим община Септември”. Именно негови членове внесоха в края на м.г. в прокуратурата уличаващи данни срещу кмета. Впоследствие от комитета разпространиха прокурорското постановление, с което срещу Рачев бе образувано досъдебното производство, по което той бе задържан в четвъртък.

“От взетите обяснения на засечените лица е видно, че фирмите нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени, което е предпоставка да се смята, че фирмите им се управляват от други лица. По мнение на експерти в строителния бизнес нанесените щети на община Септември от гореизложената информация възлизат на около 13 млн. лв.”, се казваше в постановлението.

Срещу Марин Рачев тече и дело за укриване на данъци в особено големи размери – за над 115 000 лева. През лятото жители на Септември протестираха срещу управлението му и сигнализираха многократно за груби нарушения при разходването на публични средства и липсата на отчетност и комуникация на кмета с обществеността.

RELATED ARTICLES

Most Popular